Dan ‘D’: Slovenija šalje diplomatsku notu RH

Istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu RH i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana kani jednostrano početi provoditi. Iz slovenskih diplomatskih krugova saznajemo da će Slovenija danas poslati diplomatsku notu RH u kojoj će poslati i zahtjev i nacrt ugovora za uspostavljanjem mješovite komisije za demarkaciju granice.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

“Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti”, kazao je Cerar.

Prethodno se o početku primjene arbitraže u Savudrijskoj vali na sastanku konzultirao s predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsjednikom državnog vijeća Alojzom Kovšcom koji su po njegovim riječima podržali aktivnosti Vlade na provedbi.

“Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati”, kazao je Carar u izjavi novinarima nakon sastanka.

Hrvatski ribari u Umagu su u četvrtak održali sastanak s policijom i prema njihovim riječima policija im je poručila da se danas ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu skroz do sredine Savudrijske vale kako ne bi izazvali incidente.

U istarskoj policiji poručuju da su imali redovan sastanak s ribarima i ne žele službeno potvrditi da su im dali naputak kako se ponašati. Na pitanje hoće li danas pojačano kontrolirati valu, u PU istarskoj kažu da će se ponašati sukladno svakodnevnim aktivnostima i da su oni svakodnevno prisutni na terenu.

Plenković: Očekujem da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza

“Po međunarodnom pravu se arbitražna odluka ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak.

Hrvatska stoji pri tome da nema jednostrane primjene arbitražne odluke koju ne priznaje, istaknula je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dok se očekuje da Slovenija krajem tjedna počne kako je najavila provedbu arbitražne odluke o granici u dijelu koji se odnosi na more, piše N1.