Dalmacija u plamenu, kanaderi se povukli zbog bure

Foto: Luka Ištuk

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da mogu prići vatrogasne snage mogu prići vatri a slično je kraj Tugara, gdje je vatra odmaknuta od kuće, ali zbog vjetra može opet promijeniti smjer, kazao je Glavina. Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u prosjeku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je vatrogasni zapovjednik Glavina.

Trenutačna situacija je apokaliptična, Vatrena stihija zahvatila je ogromno područje, sve je u dimu i vatri i područje izgleda tamno, rekao je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Izvijestio je kako je, uz pomoć kanadera, kasno poslijepodne zaustavljena na brdu Perun i tako spriječili da se požar ne spusti u priobalje, odnosno u Podstranu i Dugi Rat.

U Žrnovnici je u tijeku evakuacija stanovništva, nekoliko slabije pokretnih starijih osoba na sigurno su sklonili pripadnici GSS-a i policije. Južna, sjeverna i istočna strana Žrnovnice su u plamenu, a sjeverni krak požara širi se prema Kučinama i Mravincima, javlja radio Dalmacija. Vatrom je okružena raketna baza u Žrnovnici, no ministar obrane Damir Krstičević vjeruje da će je gasitelji obraniti. Rečeno je i kako je cijela baza smještena pod zemljom, pa vatra ne može učiniti štetu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je od ministra Krstičevića da stotina vojnika pomogne u gašenju vatre koja je stigla do splitskog naselja Kamen. Radi se o prigradskom naselju istočno od grada Splita, zapadno od Žrnovnice, jugoistočno od Solina, Mravinaca i Kučina.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su pričuvne snage Hrvatski hrvatske vojske stigle u dio Žrnovnice, te da će doći i vatrogasci iz četiri županije: Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke koje će pomoći vatrogascima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, koji tri dana neprestano gase uz nesebičnu žrtvu i pomoć lokalnog stanovništva. Ima izgorjelih maslinika, štete na nekim objektima, nekim kućama, međutim za pravi očevid nam treba smirivanje situacije, kad bi postrojbe, odnosno istražna tijela Policijske uprave splitsko-dalmatinske izašla na teren i utvrdila pravo stanje stvari.

Nadljudskim naporima obranjeno je mjesto Sitno Donje kod Mosora. Kuće su stradale, a od šuma, maslinika i polja ostala su zgarišta. Oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji pomažu u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta, kazao je Vuko.

Na požarištu zabilježena prva smrt

Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, tri kanadera CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane, a dva kanadera CL-415 i tri zračna traktora tri AT-802 kod Radošinovaca, a dva zračna traktora upućena su na požarište kod Bibinja.