Dalmacija gori: Požari na zadarskom i šibenskom području, evakuacija osam zaselaka na području Trbounja

Dalmacija je ponovno u plamenu. Sve zračne snage, koje su dan provele na zadarskom području premještajući se s požarišta na požarište, večeras su prebačene na Prominu gdje se zbog jake bure vatra ponovno razbuktala.

Večeras su zbog sigurnosti na području Trbounja evakuirani stanovnici osam zaselaka – od Lišnjaka do Velušića. Smješteni su u dječjem vrtiću u Drnišu u kojem je održan i sastanak kriznog stožera. Zatražene su dodatne vatrogasne snage u ljudstvu i tehnici te potpuni angažman lokalnog stanovništva u obrani Drniša od vatre koja se širi s Promine.

Od večeras gori i između Omiša i Dubaca. Zbog tog požara na dionici Jadranske magistrale Pisak-Dupci zatvoren je promet, koji se preusmjerava na druge lokalne prometnice.

Požar je buknuo večeras i na predjelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju, i dalje se širi, pa je zbog vatre i većeg broja vatrogasnih vozila na Jadranskoj magistrali, dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu od 21:25 zatvoren za sav promet. Vatra je planula iza brda na predjelu Vrulja nedaleko Brela te je, potpomognuta burom koja puše brzinom od oko 50-ak kilometara na sat, zahvatila nisko raslinje i proširila se preko državne ceste D8 prema moru.

Požar se ponovno razbuktao i u Kistanjama gdje je tijekom dana bilo vrlo kritično. No 40 vatrogasaca vatru je uspjelo zaustaviti 20 metara od kuća i 200 metara od benzinske postaje. Na pomoć zračnih snaga, nažalost, nisu mogli računati jer su kanaderi i Air tractori bili angažirani na zadrskom području.

U Zadarskoj županiji gdje je tijekom dana gorjelo na dvadesetak mjesta, i dalje je teško. Požar je zaustavljen u Kožinu kod Zadra te blizu vojarne u Zemuniku gdje se vatra proširila iz smjera Murvice.

Na benkovačkom području najteže je i dalje u Pristegu, Vukšiću i Popovićima. Uz vatrogasce, ondje je i 96 vojnika, kuće su obranjene, ali još gori na nepristupačnom te dijelom miniranom području gdje su se tijekom dana čule i eksplozije.

Autocesta A1, nakon što je zbog požara na tom dijelu bila zatvorena 11 sati, ponovno je otvorena za sav promet, ali su i dalje zatvorene državna cesta Benkovac-Stankovci u Pristegu, cesta između Knina i Pirovca u Kistanjama te sve prilazne županijske i lokalne ceste.

Nakon kriznog stožera u vatrogasnom domu u Benkovcu gdje su se s vatrogascima sastali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te ministri unutarnjih poslova, prometa i obrane, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević najavio je da će nakon požarne sezone napraviti analizu kako bi iduće godine bili spremniji. Rekao je da je još vojnika u pripravnosti te da će, bude li potrebno biti premješteni na požarišta.

Zračne snage zaustavile prodor vatre u vojarnu Zemunik

Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH uspjele su u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, izvijestio je MORH.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je tijekom poslijepodneva požarište na području Benkovca.

Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuirali stanovnike zaseoka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1,30 sati, a jutros je bio proglašen lokaliziranim, doznaje se u Županijskom centru 112.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika gase požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Do mraka je na tim požarištima bilo šest protupožarnih aviona koji su se stalno preraspoređivali u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Požar na Kabalu kod Starog Grada se smiruje

Kanaderi, helikopteri i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Hvara uspjeli su smiriti šumski požar na poluotoku Kabal u Starom Gradu na Hvaru. Taj je požar buknuo jutros u 9 sati, te su ga lokalni vatrogasci par sati uspjeli držati pod kontrolom, no nešto kasnije je zapuhala jaka bura koja je vatru totalno rasplamsala i potjerala je u svim smjerovima.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, njih 50 sa 20 vozila, a iz zraka im pomažu tri kanadera i dva helikoptera. Vatrogasci vjeruju kako će im zračne snage biti od velike pomoći, a do tada su svi i dalje na terenu.

Poluotok Kabal je dug šest kilometara, prostire se na više od 865 hektara i nalazi sjeverozapadno od Starog Grada. Na tom se području među ostalim nalaze vile i hoteli. Za sada nema informacija da su privatni ili poslovni objekti ugroženi požarom.

Pod kontrolu požar u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom ratu

Požar koji je jutros buknuo u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom ratu, istočno od Splita, brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila stavljen je pod kontrolu, ali je u prijepodnevnim satima nastavljeno izdimljavanje gustog dima, izvijestili su iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Dugi Rat.

Najprije se zapalilo jedno vozilo a zatim je vatra zahvatila obližnji otpad plastike i gume. Budući da je puhao jak vjetar, vatra je izašla izvan kruga tvornice opožarivši oko 2,5 hektara trave, borove šume i nešto maslinika.

HRT/Nacionalno