Dalija Orešković: Želim razmontirati HDZ, pozivam ih da se pobune protiv Andreja Plenkovića

Izvor: Nacionalno/Nikola Nick Mraović/Ilustracija

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je svoj ulazak u politiku te poziva HDZ-ovce da se pobune protiv predsjednika Andreja Plenkovića, a namjera joj je “razmontirati HDZ”.

“Da, pozivam ih da se pobune ako imaju časti i morala i ako im je stalo do ove države i građana”, kazala je Orešković u intervju Novom listu na pitanje poziva li HDZ-ove saborske zastupnike da se pobune protiv predsjednika svoje stranke.

“Nije li taj isti Andrej Plenković svojedobno na skupu HDZ-a rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka? Nisu li to bile njegove riječi? Je li on tada pozivao na pobunu? Koliko je tada bilo HDZ-ovaca spremnih suprotstaviti se Tomislavu Karamarku zbog njegovog krimena?”, kazala je Orešković.

Nećete vi ulaskom u politiku popraviti HDZ, to nije moguće, oni su takvi kakvi jesu.

“Ne, ja ne želim popraviti HDZ, ja ga želim razmontirati. Ne samo HDZ, sve one strukture koje su spremne klimati glavom neovisno o tome što im je pred nosom. Želim sudjelovati u građenju politike u kojoj će ljudi razmišljati vlastitom glavom i svaki put osuditi ono što pođe po zlu. To prvenstveno nedostaje HDZ-u. Nakon što je Karamarko pao, izgubio državnu i potom stranačku poziciju, njegovo se ime prestalo spominjati u HDZ-u. Isto će se, prije ili kasnije, dogoditi i Plenkoviću”

U današnjem je svijetu popularna hajka na političke stranke. Vi govorite o osnivanju pokreta, ali nije li za pokret i više nego za stranke karakterističan odnos vođa-sljedbenici, dakle Dalija i ostali?

“Tu ćemo percepciju razbiti s vremenom. Ja ne želim biti tip takvog vođe i neću to biti, ne stavljam se u mesijansku poziciju. Značajka je pokreta da se i ljudima koji nisu skloni učlanjivanju i identifikaciji sa strankom pruža mogućnost da pridonose kreiranju javnih politika, da svoja stručna znanja založe za određene ideje u javnom interesu.

Pokret može mobilizirati građane i pozvati ih da se uključe i sami preuzmu odgovornost za osmišljavanje rješenja o kojima će ovisiti kvaliteta njihovog života. Nisam, međutim, rekla da će se moje političko djelovanje svesti samo na iniciranje nekog pokreta, platforme, inicijative, kako god se to zvalo. U jednom će trenutku doći i do osnivanja stranke sa svojim tijelima, strukturom i procesom donošenja odluka, ali drukčijim nego u postojećim strankama.

Obični, mali ljudi, kao što sam i sama, godinama žele da se pojavi opcija koja će biti iskrena u zalaganju za bolji život najvećeg broja naših građana, ali to se još nije dogodilo. Dogorjelo nam je do noktiju, svi su nam sustavi u kolapsu ili pred kolapsom, i moramo shvatiti da je odgovornost na svima nama da postavimo temelje za bolju Hrvatsku. Nastavi li se ovako, osuđeni smo na propast”, kazala je Orešković u intervju Novom listu.