Dalija Orešković poziva na pobunu protiv HDZ-a

Izvor: Lika online

Dalija Orešković čelnica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u N1 studiju uživo govorila je o mogućoj suradnji sa strankama Pametno i Možemo, te o izlasku na europske izbore u svibnju, ali i o propalom pokušaju izlaska na prijevremene izbore u Lici.

Na temu zakašnjele prijave na izbore u Ličko-senjskog županiji Dalija Orešković kaže kako nije cilj samo sudjelovati na izborima. 

“Cilj je potaknuti na pobunu. Kad se pobune Ličani, pobunit će se i Slavonija i sva ostala područja opustošena HDZ-om”, kaže čelnica Starta. 

“Uspjeli smo sastaviti listu, a to mnogi drugi nisu. Od osnivačke skupštine proteklo je tek mjesec dana, a u Lici smo bili već tri puta s puno želje da u tim područjima potaknemo i ohrabrimo ljude. Većina stanovnika Like živi u strahu. Ucijenjeni su od HDZ-a i Dade Milinovića i teško se otvaraju i izražavaju političku podršku bilo kojoj političkoj opciji jer su dovedeni u neizvjenost, od egzistencijalne pa nadalje”, govori Orešković naglašavajući kako Start na izborima u Lici neće podržati nijednu političku opciju nego će “pustiti da se svaka očituje o svojim namjerama”.

“Ako na ovim izborima dobar rezultat postignu oporbene liste, mogao bi se HDZ prepasti pa pomiriti ovu bračnu razmiricu između dvije strane, stranke i Dade Milinovića. Mi mislimo da je riječ o istom zlu”, kaže. 

Što se tiče prepirke s Ministarstvom uprave, Orešković kaže kako smatra da su djelatnici Ministarstva uprave svoj posao odradili korektno, ali da je htjela ukazati na to da je “Vlada odstupila od svoje uobičajene prakse”.

“Takve su odluke u pravilu stupale na snagu nakon osam dana. Da se tako postupilo u ovom slučaju, stranka Start je mogla sudjelovati na ovim izborima. Vlada je koristila svoj izborni inženjering da se oteža političkoj konkurenciji sudjelovanje na izborima”, kaže Orešković. 

Ministarstvo uprave objavilo je popis odluka na kojemu se vidi kako su mnoge od njih stupile na snagu odmah. “To nisu popisi ove Vlade, nego one prethodne”, kaže Orešković. 

“Očito je da s njihove strane postoji strah koji je opravdan. Način na koji su nas Ličani primili govori u prilog tome da HDZ ide u smjeru da izgubi od nekog kome se sada ismijavaju. To njihovo omalovažavanje otrest ćemo kao prašinu s ramena i krenuti dalje”, govori Orešković.

Govoreći o europskim izborima koji će se održati u svibnju, Orešković kaže kako će tijekom narednog mjeseca postupno predstavljati ljude koji će biti na listama, kao i da smatra da sama imena nisu najvažniji poticaj biračima da izađu na izbore.

Bojan Glavašević u petak je izjavio da neće biti kandidat Starta na europskim izborima te da su motivi odustajanja od suradnje osobne prirode. 

“Malo je neobična ta izjava. Lista za europske izbore nije definirana. Bojana Glavaševića vidim kao osobu koja ima izrazit moralni i politički kapital koji bih voljela staviti u pogon stjecanja simpatizera na terenu, osobito na području Slavonije”, kaže Dalija Orešković naglašavajući još jednom kako joj nije bitno tko je gdje na listi. 

Na pitanje hoće li Glavašević biti na njenoj listi kaže: “Kako sada stvari stoje – ne. Ali, lista nije zaključena i nisam ja ta koja će isključivo o toj listi razgovarati”.  

U ponedjeljak ujutro potvrđeno je i kako razgovore o suradnji vodi sa strankama Pametno i Možemo. 

“Pregovori s Možemo nisu toliko aktualni kao s Pametno. Žao mi je što između njih postoji takva polarizacija stavova. Meni se činilo da bi bilo u javnom interesu da shvatimo što je u državi prioritet”, kaže. 

Što se tiče Amsterdamske koalicije kaže kako ima “sličan prigovor kao i Pametno” koji se odnosi na IDS, a govoreći o GLAS-u, kaže kako ta stranke ima problem jer je potekla iz HSN-a.

“HNS se ne može podičiti moralnom vertikalom. Ne vjerujem da bi Vrdoljak i drugi dužnosnici ove opcije mogli stasati u ovo što su danas da su članovi GLAS-a na vrijeme reagirali”, govori Orešković.

“To će vrijeme pokazati. Ovdje ne bi trebao biti u fokusu samo HRT kao javni servis. Nije puka slučajnost što se HRT baš za vrijeme mandata ove Vlade srozao na razinu na kojoj se nalazi. Vrh našeg koplja trebao bi biti usmjeren prema HDZ-u”, poručuje čelnica Starta. 

Na pitanje je li u međuvremenu bila na još nekoj kavi sa Zoranom Milanovićem, nakon one iz siječnja o čemu su pisali mediji,  Orešković kaže: “Ne, ali to ne znači da je neće biti”, prenosi N1.

http://hr.n1info.com/Vijesti/a373171/Dalija-Oreskovic-o-europskim-izborima.html