Povezite se

Politika

Dalija Orešković: “Ako je Grabar Kitarović trebala putni nalog za SAD, i Milanović ga treba imati”

Objavljeno

-

Izvor: Nacionalno

Krajem ovoga tjedna svoj put u Albaniju predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je na način, kazavši da je put omaškom nazvan privatnim i da se radilo o službenom putu. Putne naloge nema i tvrdi da se oni u ovom slučaju ne izdaju, a komentirao je i učestala putovanja helikopterom u kojima ne vidi nikakav problem. No zainteresirao je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Mnogim sličnim slučajevima bavila se dok je bila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a danas saborska zastupnica Dalija Orešković.

Istaknula je da se svi moraju pridržavati jednakih pravila te da ako je putne naloge – za koje Milanović tvrdi da ih nije trebao imati, morala imati bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za SAD, onda ih treba imati i Milanović za svoj put u Albaniju.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetimo, osnovano je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), ali Orešković nema dvojbi da bi posla itekako imali i ranije, dvoljno je se sjetiti se, primjerice, puta bvšega HDZ-ova predsjednika i bivšega premijera Ive Sanadera.

“EU je inzistirala na jednom tijelu koje može opravdano postavljati pitanja, tražiti dokumentaciju, kritizirati rad dužnosnikai utvrditi da su zlouporabili ona prava koja imaju sa svrhom da obave nešto u ime države, u ime svih građana, a mi bismo ih trebali kontrolirati tako da znamo kojim povodom i u kojem cilju su radili. Ne možemo to učiniti ako ove stvari ne znamo”, objasnila je Orešković za RTL.

Snažan je dojam da se predsjednik države zaigrao, koristio državne resurse za svoje privatne hireve

“U slučaju Milanovića odgovore nismo dobili za ovo putovanje. Ono što smo dobili jest jedan snažan dojam da se predsjednik države zaigrao, koristio državne resurse za svoje privatne hireve. Čini mi se da je ovdje sporedan problem to što je jedno privatno putovanje bilo plaćeno državnim novcem, glavno pitanje je to što je očito ovoga puta, kao što je svojevremeno napravila Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik države postupao suprotno ustavnim odredbama koje kažu da se vanjska politika sukreira. O tome što smo mi kao država tražili u Albaniji, što smo postigli, jesmo li to postigli, očito se prije puta nisu dogovorili predsjednik Republike i predsjednik Vlade i to znači da država u praksi ne funkcionira onako kako je zamišljena u Ustavu”, upozorila je Orešković.

“Mi ne postojimo kao pravna država, postojimo kao jedan fingirani pravni sustav u kojem se naši dužnosnici ponašaju po istom ključu – njima je vlast slast i koriste je tako kao što imamo prilike vidjeti. Naravno, s time da je puno lakše kada je predsjednik države dolazi iz iste političke opcije kao i predsjednik Vlade pa se tako i Kolinda Grabar Kitarović naknadno spasila – akcija spašavanja vojnika Ryana je bila uspješna utoliko što je naknadno njezin nikad razjašnjeni put proglašen državnom tajnom, klasificiranim podatkom, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se očitovalo da je unaprijed o tom putu nešto znalo”, podsjetila je Orešković.

No, čini se da Milanović možda baš i neće posve biti te sreće. “Po izjavama koje daje premijer Andrej Plenković, koje također nisu dostojne jednog državnog dužnosnika, a i sam je bio u problemu vezano za razdoblje predsjedanja EU-om – ni on se nije držao ustavnih odredbi, bojim se da će Zoran Milanović proći nešto malo gore, teže. Ono što bih voljela da se dogodi jest da Povjerenstvo bude hrabro i odlučno i da se drži svoje misije i svrhe te da otvori i predmet Kolinde Grabar Kitarović i da se ova dva slučaja na istovjetan način riješe i to tako da se pošalje poruke da javnost i građani imaju pravo znati – prije puta gdje se ide, zašto se ide, s kojom svrhom i da nakon puta možemo provjeriti jesu li naši političari koje smo mi platili tu svrhu ispunili”, naglasila je Orešković.

Niz je dokumenata koje (je) Povjerenstvo traži(lo) kako bi moglo donijeti odluku, objasnila je bivša predsjednica toga tijela: ”Između ostalog, putni nalog, izvještaj što se pojedinim putovanjem htjelo postići … Mi te dokumente nismo dobili. Predsjednica države je koristila Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se naknadno, i to četiri mjeseca nakon putovanja, taj put proglasio klasificiranim. Sam putni nalog također se pokušalo sakriti kao javno nedostupan dokument”.

Važna odluka povjerenice za informiranje: Putni nalog predsjednika države je javni dokument

“Meni je žao što je Povjerenstvo u novom sazivu donijelo odluku o nepokretanju postupka prije nego što je tadašnja povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela svoju odluku povodom žalbe Ilka Ćimića, novinara portala Index, kojom se jasno kaže da su putni nalozi predsjednika države javni dokument. Prema tome, ako je putni nalog za SAD trebala ima Kolinda Grabar Kitarević, onda je očito i putni nalog trebao imati i Zoran Milanović”, istaknula je Orešković.

U vrijeme njegove kampanje često je korištena riječ “normalno”, podsjetila je te rekla da bi bilo najbolje da on sam pojasni što je njemu normalno ili mu nije normalno”: “Ja bih voljela da te kriterije definiraju naše institucije i to sukladno onome što piše u zakonu, a ako nam zakon ili Ustav nisu dobri, onda hajdemo sjesti svi skupa za stol ili u saborske klupe pa definirati nova pravila, ali moramo inzistirati na tome da se svi naši političari i dužnosnici pridržavaju istih pravila”, prenosi N1.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije