Dalić: Zašto se SDP dovodi u poziciju da brani Ivicu Todorića?

Martina Dalić
foto HINA/ Denis CERIĆ

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, u povodu mogućnosti da SDP pokrene pitanje povjerenja njoj i ministru financija Zdravku Mariću, ocijenila je u utorak kako je očito da SDP ne može prihvatiti kompetentnost, “ni u tuđim ni u vlastitim redovima”, te postavila pitanje zašto se SDP dovodi u poziciju da brani Ivicu Todorića.

“Milijardu eura obveznica Agrokor je izdao 2012. godine, 600 milijuna eura kredita od Sberbanka je uzeto 2014., a 2015. je klub banaka dao kredit od 200 milijuna eura. Ti su se događaji u privatnoj kompaniji dogodili u vrijeme SDP-ove vlade”, rekla je Dalić gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.

Kazala je kako nije čula za to da u SDP-u razmišljaju o pokretanju pitanja povjerenja njoj i ministru financija Zdravku Mariću, te ocijenila kako je riječ o stvaranju političke magle.

“Ako je to što govorite točno – nisam čula – onda bih rekla da očigledno ono što SDP ni na koji način ne može prihvatiti i ono što im najviše smeta je kompetentnost, očigledno je kompetentnost ono što ga najviše smeta i u tuđim redovima i u vlastitim”, ocijenila je nadalje ministrica.

“Ono što danas vidimo je u suštini da se SDP polako dovodi u poziciju da brani Ivicu Todorića. Imam samo jedno pitanje: Zašto? Nisam prijatelj manipulacije i političke magle u javnom i političkom dijalogu. Ovo je stvaranje političke magle”, ustvrdila je.

Dalić je u intervjuu za Dnevnik HRT-a komentirala i svoju privatnu tužbu protiv Ivice Todorića i rezultate izvanredne uprave u Agrokoru nakon objave revidiranih financijskih izvješća.

“Podnijela sam privatnu tužbu za klevetu, za sve laži i objede koje je iznio preko bloga u proteklom razdoblju na moj račun”, rekla je ministrica.

Ponovila je kako porezni obveznici neće platiti ni jednu kunu na ime Agrokorovih dugova, napomenuvši kako je prvi korak u tome bilo odbijanje zahtjeva Ivice Todorića koji je od Vlade tražio pomoć od 2,3 milijarde kuna.

“Prvi je korak u očuvanju novca poreznih obaveznika učinjen kad je Ivici Todoriću rečeno da njegov zahtjev za 2,3 milijarde kuna financijske potpore nije moguće prihvatiti”, rekla je Dalić.

Ova se vlada zalaže za zakonitost i tako je činila u cijelom postupku privremene uprave, ustvrdila je nadalje ministrica, istaknuvši kako je to i suština toga postupka – da se pomoću zakona o postupku izvanredne uprave upravlja ovom krizom.

“Izvanredna uprava može završiti nagodbom ili stečajem ili sud može prekinuti postupak. Nijedan od ta završetka izvanredne uprave ne uključuje angažiranje sredstava poreznih obaveznika”, naglasila je potpredsjednica Vlade.

Komentirajući revidirana finacijska izvješća koncerna Agrokor, Dalić je istaknula kako su brojke pokazale neistinite bilance i podatke koji su prikazani kreditorima, a temeljem kojih su oni odobravali kredite.

“Nagodba će biti težak pregovarački proces, ali činjenica da je poslovanje Agrokora pod izvanrednnom upravom stablizirano te da se poslovni rezultati, prema informacijama izvanrednoga povjerenika, nalaze u uzlaznome trendu jest stvarna vrijednost temeljem koje vjerovnici mogu naplatiti svoja potraživanja”, rekla je.

Naglasila je da je izvanredna uprava uspjela sačuvati vrijednost za vjerovnike, odnosno vrijednost za nagodbu. Najveći dio vjerovnika, kako je istaknula, davao je kredite temeljem rezultata poslovanja, a to su neosigurani vjerovnici među kojima je i Sberbank.

Nema dvojbe da će se pokazati kako je Todorić sam najodgovorniji za krizu u Agrokoru, zaključila je Dalić, te ocijenila kako on svojim blogom pokušava “ispisati neke druge situacije, pokušava prebaciti krivnju na one koji su rekli ‘ne’ spašavanju njegovih dugova i dubioza novcem poreznih obveznika”.

“Nemam nikakve dvojbe (da će Todorić ispasti najodgovorniji) jer su jučer objavljeno revizorsko izvješće i podaci koji su tamo prezentirani vrlo jasno pokazali odgovornost uprave i način na koji je uprava Agrokora vodila Agrokor, dovela ga na rub stečaja, i jasno pokazali da je za cijelu tu situaciju kriv samo i jedino Todorić i uprava Agrokora”, ustvrdila je ministrica Dalić.

Hina