Dalić za HRT: Gospodarski rast ubrzava, stižu nove mjere za dodatni rast

Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo za 2,8%, a rastu je najviše pridonijela osobna potrošnja. Gošća središnjeg Dnevnika HRT-a tim povodom bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Rezultat pokazuje da gospodarski rast ubrzava. Gospodarska aktivnost se nalazi pod utjecaj sezonskih elemenata (raspored praznika, neke industrije ne rade punim kapacitetom), a kad bismo to uklonili onda bi bilo riječ o rastu od 3,3%, rekla je Dalić.

Imali smo danas priliku vidjeti izvješće Europske komisije o indeksu ekonomske klime. On je na najvišoj razini od kad je Hrvatska pristupila EU. To je pokazatelj koji signalizira ekonomski poslovni optimizam. To je dodatan signal da je ekonomska aktivnost u uzlaznom trendu i da je stope rasta oko 3% i iznad 3% u ovoj godini sasvim realan, rekla je potpredsjednica Vlade.

Utjecaj Agrokora

Kad govorim o utjecaju Agrokora onda posjećam da sve procjene koje su napravljene početkom godine napravljenje su kad kriza Agrokora nije uzimana u obzir od strane ekonomista. Činjenica da se procjene ispunjavaju i da ih realni ekonomski život potvrđuje ustvari je mjera doprinosa zakona o izvanrednoj upravi i njegovo provođenje jer je taj proces omogućio da se spriječe svi rizici koji su mogli nastati od stečaja Agrokora, rekla je Dalić.

Da nije bilo tog postupka bili bismo u puno lošijoj ekonomskoj situaciji. Postupak je ustvari omugoćio da se ovaj rast ostvari, a njegov dovršetak će to u cijelosti potvrditi, smatra.

Što još može biti poticaj gospoodarstvu?

Konkretno iz ministarstva gospodarstva u sljedećim tjednima uputit ćemo nekoliko zakona koji donose mjere za koje vjerujamo da će dati dodatan poticaj gospodarstvu, posebno industriji. Posebno ističem zakon o poticanju ulaganja. posebno za ICT sektor, malim poduzetnicima davat će se poticajci i za nabavu rabljene opreme, predložit ćemo novi zakon o strateškim investicijskim projektima, najavila je ministrica Dalić.

O računima za struju

Nažalost sutra ćemo morati povećati naknadu za obnovljive izvore energije (OIE), a rezultat će biti i određeno povećanje cijene struje. Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna, što u kontekstu smanjenja PDV-a za struju početkom godine zadržat će račun za struju za građane na razini nižoj nego lani, rekla je Dalić odgovarajući na pitanje o većim računima za struju.

Posljedica je to činjenice za su OIE važan sastavni dio ukupno ponude energije. U tom kontekstu su prošlih godina sklopljen je veliki broj ugovor za OIE. Suma tih ugovora zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnje naknade. To je zahtjevalo da se tijekom prošlih godina postepeno povećava nakanada za OIE, što protekle Vlade nisu učinile. Upravo kako bi se mogle ispunjavati obveze države iz tih ugovora moramo povećati naknadu za OIE. Nisam osobno, kao i svi drugi članovi Vlade, zadovoljna što takvu odluku moramo donijeti, no moramo poštivati ugovore. Također moramo stizati ciljeve i obveze koje smo prihvatili ulaskom u EU, a oni su vezani uz povećanje OIE u ukupnoj ponudi i proizvodnji struje. Za prosječan račun za prosječnu obitelj ostat će ukupan iznos računa manji za oko 5 kuna nego što im je bio lani, objasnila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

HRT