Dalić tužila za klevetu Todorića, a drži da su za stanje u Agrokoru odgovorni vlasnik i Uprava

Potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je protiv vlasnika “Agrokora” Ivice Todorića podnijela privatnu tužbu za klevetu, a smatra kako su za stanje u tome koncernu odgovorni njegov vlasnik i Uprava.

Tijekom posjeta osječkom Ekonomskom fakultetu potvrdila je da je protiv Ivice Todorića, kao što je i najavljivala, podnijela privatnu tužbu za klevetu “s obzirom na sve ogromne laži” koje je Todorić iznosio prema njoj osobno na svome blogu. Time će se ubuduće baviti odvjetnici, dodala je.

Dalić je kazala kako odgovornost za situaciju u “Agrokoru” imaju njegov vlasnik i Uprava društva, kojoj je na čelu bio Ivica Todorić, te da su jučerašnja revidirana financijska izvješća za 2016. pokazala kako je i na koji način Todorić “vodio kompaniju i doveo je do ruba stečaja”.

“Osobno nikada nisam radila u Agrokoru, nikada nisam imala veze ni sa kim iz Agrokora i ne vidim na koji bih način osobno mogla biti odgovorna za to”, poručila je Dalić na pitanje smatra li se kao bivša ministrica financija politički odgovornom za zbivanja u Agrokoru.

Na pitanje može li, osim vlasnika, i netko iz politike biti kriv za krizu u Agrokoru Dalić je odgovorila kako je Agrokor bio i još uvijek je privatna kompanija, “što znači da su odgovornost i krivnja na vlasniku i upravi za vođenje kompanije i njezine rezultate”.

“Je li itko iz politike mogao ili trebao biti kriv, ja to ne mogu znati i ne znam. Ako ovu raspravu prenesemo u područje političke manipulacije, onda bih mogla reći da su obveznice Agrokora, u vrijednosti od milijardu eura, izdane 2012., da je Sberbanka odobrila kredit Agrokoru 2014., a VTB banka 2013., i mogla bih na temelju ovih podataka stvarati dojam da su sva ta ogormna zaduženja, na ovaj ili onaj način, vezana s tadašnjom vlasti, ali takav način argumentiranja ne bih ovdje zagovarala, niti bih na taj način pokušavala objasniti situaciju u Agrokoru, pojasnila je ministrica Dalić.

Smatra kako je u ovome trenutku “važno okrenuti se prema nagodbi” te da je izvanredna uprava, u proteklom razdoblju, stabilizirala poslovanje, sačuvala zaposlenost i vrijednost za vjerovnike, a poslovna aktivnost u gotovo svim dijelovima kompanije je u uzlaznoj putanji.

Hina