Dalić: Potez Mađarske je neobičan, iznenađeni smo

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, u subotu je komentirala mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju

“To je odluka mađarske države i ne mogu tu puno komentirati. To je neobičan potez i iznenađeni smo povezivanjem ovakvih dviju stvari. Uvjerena sam da ćemo problem riješiti na bilateralan način s Mađarskom”, rekla je Dalić.

Koje su moguće posljedice takve blokade?

“Hrvatska ima cilj postati članicom OECD-a, to je organizacija čije su članice gotovo sve države EU i najbogatije zemlje svijeta. OECD vidimo kao organizaciju kroz koju možemo još snažnije postizati naše interese. Mi ćemo ustrajati na ostvarivanju cilja.”

Uskoro se očekuje i zakon o simbolima totalitarnih režima.

“Neki simboli koji se posljednjih dana spominju su nedvojbeno i nedvosmisleno simboli totalitranih i fašističkih režima koji su u jednom periodu nastajali i živjeli na ovim prostorima. Naš cilj je okrenuti se budućnosti i graditi državu koja će biti priznata članica zajednice suvremenih i suverenih država. Želimo da Hrvatska postepno, ali sigurno korača vrhu država EU, a ne da se kontinuirano pokazuje na dnu”, rekla je Dalić.