Dalić: Dobro je da domaći kapital zanimaju Agrokorove tvrtke

Martina Dalić/ Foto:Nacionalno/H.J.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je u ponedjeljak u Buzetu kako je dobro da je domaći kapital zainteresiran za kupnju nekih tvrtki iz koncerna Agrokora te je ponovila da o prodaji odlučuju isključivo vjerovnici Agrokora.

“Mislim da je to dobra vijest. U trenutku kada vjerovnici postignu nagodbu i kada vjerovničko vijeće i pojedinačni vjerovnici donesu odluku o tome što će se, kako i na koji način prodavati i dokapitalizirati sustav Agrokora, dobro je da postoji i zainteresirani domaći kapital koji će moći sudjelovati u tom procesu”, rekla je Dalić odgovarajući na pitanja novinara kako komentira informaciju koja se pojavila u medijima da su Adris i Atlantic zainteresirani za osnutak konzorcija preko kojega namjeravaju preuzeti neke Agrokorove tvrtke.

Dalić se nada da će takvih inicijativa biti više.

“Ponavljam još jednom, kako i na koji će se način nagodba ostvariti i provoditi, odlučit će vjerovnici, to ovisi o njima. Bez postizanja nagodbi, pojedinačnih prodaja neće biti, ali kada ovaj proces dođe u fazu provedbe, sigurno je dobro da postoje i domaće tvrtke i domaći konzorcij koji u tome može sudjelovati”, rekla je Dalić.

Na pitanje o prozivkama sindikata da je u Vladi “skočio broj dužnosnika” te zašto se povećava administracija kada država nema novca, Dalić je odgovorila kako treba uzeti u obzir i činjenicu da broj dužnosnika u prvoj godini mandata ovisi i o broju dužnosnika koji je bio u proteklome mandatu.

Naime, dodala je, oni koji su prilikom promjene Vlade prestali biti dužnosnici imaju pravo na tzv. šest plus šest mjeseci (šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u visini plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini pola plaće), a to utječe i na sam broj dužnosnika.

“Što se tiče broja državnih službenika, njihovo zapošljavanje odvija se po pravilu ‘dva za jedan’, što znači da za svako zapošljavanje u državnoj službi ministarstva moraju dokazati da je za novo zapošljavanje jedne osobe u pozadini činjenica da su dvije osobe napustile to tijelo državne uprave”, istaknula je potpredsjednica Vlade, dodajući kako je resor za koji je Vlada donijela odluku u travnju, a odnosi se na zapošljavanje neovisno o tom pravilu, područje europskih fondova kako bi se poboljšala brzina korištenja novca iz tih fondova.

“Trenutno se tijela državne uprave, uključujući i Ministarstvo gospodarstva, nalaze u fazi zapošljavanja tih ljudi upravo s ciljem da se europska sredstva iskoriste u što je moguće većoj mjeri”, poručila je Dalić.

Hina/D.P.