Dalibor Medved: Ne odlazite iz Sunje, ostanite ovdje, bit će bolje

Izvor: Dražen Prša

Razgovor s Daliborom Medvedom, predsjednikom Općinskog vijeća Sunje vodili smo isključivo kako bi pokazali pojedinim političkim sredinama u Hrvatskoj,  kako se može, ako se hoće i želi na jedan iskren i pošten način pomoći sredini u kojoj se živi, bez razlike na političku opredjeljenost.

 Bili ste oko sedam godina član SDP-a?

Da, sedam godina.

Iz kojeg razloga ste napustili stranku?

Neslaganje s županijskim vodstvom stranke, organizacije, nepodržavanje u izborima lokalne organizacije SDP-a Sunja. Podržavanje drugog kandidata u lokalnim izborima, podržavanje nezavisne liste.

Možete li imenovati koji je naveći razlog, tko je stvarao najveće probleme?

Iskreno rečeno, nisu toliko imena bitna, svi koji ovo pročitaju prepoznat će se.

Unatoč svemu, ponovno vas pitam koji je najveći razlog da napustite SDP i postanete Nezavisni ?

Zanimljivi ste s pitanjima, ponovno vam kažem da je isključivo razlog neslaganje, nerazumijevanje i neriješavanje mojih problema, problema koje sam ja iznosio, vezano uz moju Općinu Sunja. Morate shvatiti da sâm sam bio u kampanji, sam sam financirao sve, sve sam odrađivao, dio članstva je radilo protiv, i mene i stranke.

Sada kad se vratite u ona vremena i sadašnja, kako ocjenjujete situaciju kada je u pitanju SDP na području Općine Sunja?

Zanimljiva pitanja postavljate, no ipak ću vam reći. Mislim da je sada SDP dotaknuo dno dna, i da će za četiri godine na izborima imati možda jednog vijećnika.

Da to je vaša ocjena, ali kakao u stvari stoji vaša nezavisna lista?

Trenutačno, zanimljivo pitanje opet, zar ne, opet sam sâm. Izašao sam iz stranke i sad sam nezavisni vijećnik i predsjednik općinskog vijeća. U prošlom mandatu na četiri godine, i sada sam ponovo izabran.

 

Da li je istina da ste se, kako vas poznaju kao “Medo”, promijenili, neki kažu da jeste, neki da ste ostali isti…, u stvari zanima nas koji su vaši politički, osobni i drugi planovi?

Znate kako je, čovjek mora uvijek biti isti, težiti poštenim i iskrenim ciljevima, a pogotovo kad se počne baviti politikom. Moramo uvijek stvarati nove mogućnosti za mlade ljude, dati im perspektivu, jer mi koji smo izabrani, nazovimo to kao političari ili predstavnici općine moramo stvarati i omogućiti nove ciljeve, planove i budućnost mladima.

Ipak za kraj poruka stanovnicima Općine Sunja? 

Poručio bih mladima da ne odlaze iz Sunje i da ne odlaze iz Hrvatske. Vjerujte mi, da za sve ima posla, ali treba raditi, ne želim niti mi je namjera nekoga uvrijediti ali mnogo, na žalost ljudi ne želi raditi. Budimo iskreni! Žalosno je da puno mladih osoba misli da je izvan Domovine, u inozemstvu bolje i lagodnije, varaju se, a na žalost to kasno shvate.

Pa gdje vi vidite te poslove? Koji su to poslovi ?

Ja govorim o našoj Sunji. Pogledajte… Pa, trenutno ovdje bi mogla raditi drvna industrija i poljoprivreda. Mnogo OPG-ova traži djelatnike a nema ih. Ne javljaju se. OPG-ovi traže djelatnike a na birou toliko nezaposlenih i nitko se ne javlja.

Postoji problem da općina isto treba potencirati otvaranje i ostvarivanje radnih mjesta. Kako općina može pomoći?

Imamo određenu razinu suradnje sa državnim tijelima, prije svega preko ministarstava moglo bi se zatražiti pomoć pri sufinanciranju radnih mjesta.

Radite li vi – rade li općinski čelnici dovoljno na tome pitanju?

Da, zadovoljan sam sa dosadašnjim radom, ali može uvijek bolje. Mislim da možemo i bolje, ali s obzirom na nedostatak sredstava u proračunu, sasvim sam zadovoljan.

Ide li se na rebalans proračuna ove godine? Očekujete li potporu ministarstava?

Na rebalans se ide, a očekujemo i pomoć od Ministarstava jer bi to mnogo značilo za Općinu Sunja.

Gledajući općenito sliku u općini Sunja, da li možete dati, kao bivši političar SDP-a, sada Nezavisni, gledajući prošle četiri godine, da li je uopće što izmijenjeno u općini?

Teško pitanje, ali Vam dajem iskreni odgovor. Puno radimo. Dosta truda ulažemo za udaljenija mjesta, tu su i održavanje groblja ali i općenito infrastrukture, projekti vodovoda, treba spomenuti i socijalne projekte, spomenio samo koliko je bilo paketa hrane i novčanih paketa, u potpori slabih i nemoćnih.

Koja je vizija za budućnost općine?

Vizija? Nova radna mjesta, ponavljam vam.

Pa konkretno ….?

Nemamo nigdje općinsku zemlju, nigdje nismo vlasnici 1/1. Država bi ovdje trebala intervenirati i donirati zemlju kako bi se otvorilo mjesta investicijama. I ovu priliku koristim da preko vašeg medija pozovem Ministastvo državne imovine da obrate pozornost na Sunju, a svi dobro znamo što je ona bila u Domovinskom ratu, očito je da su mnogi to zaboravli…

Imate li već prijedlog projekta prenamjene zemljišta? Jeste li već slali ideje i upite prema ministarstvu?

Ono što bi nam najviše pomoglo bilo bi stvaranje poduzetničke zone. Nemamo konkretne projekte u planu, ali radi se na projektima otvaranja mrtvačnice, vrtića kraj škole, a idealno i otvaranje novih igrališta.

Mnoga kulturno-umjetnička društva rade na području općine Sunja. Međutim, kako je već spomenuto, općinski proračun nije dovoljan kako bi zadovoljio sve potrebe tih društava?

U nekim granicama, koliko je to moguće, financiramo kulturno-umjetnička društva, vatrogasna društva, nogometni klub – i Sunjski i Bobovac.

Nema više političke zlobe kao što je nekoć bilo?

To se isto promijenilo unazad zadnjih 4-5 godina jer su došli novi ljudi. Recimo, sa novim vijećem i sa načelnikom imam veoma otvorenu i učinkovitu suradnju.

Koliko namjeravate ostati u politici?

Dobro pitanje. Namjeravam ostati koliko mogu jer želim i mislim da mogu pridonijeti mjestu u kojem živim. Želim pridonijeti Sunji, svojim ljudima.

Zadnja poruka mještanima?

Ne odlazite iz Sunje, ostanite ovdje, bit će bolje. Dolaze bolja vremena za našu općinu.