Povezite se

Vijesti

Đakovo obilježava 28. godišnjicu oslobođenja vojnih objekata

Objavljeno

-

Grad Đakovo višednevnim programom pod nazivom “Zvonila su zvona katedrale naše” obilježava 28. obljetnicu oslobođenja vojnih objekata od JNA i formiranja 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo.

Vojni objekti na području Đakova i okolice – dvije vojarne u gradu i vojno skladište Gaj oslobođeni su u samo tri dana, a kada su hrvatske snage došle do značajnih količina oružja i streljiva što je poslužilo i u ratnim djelovanjima na drugim područjima.

Akcija je započela 15. rujna 1991. godine, pa je danas, na taj točno dan, otvorena izložba ratnih fotografija “Đakovo u Domovinskom ratu”.  Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo objedinila je niz ratnih fotografija đakovačkih autora Marka Perića, Pere Šole i Željka Germovšeka, a korištene su i fotografije iz privatnih albuma branitelja 122. brigade HV Đakovo. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, rekavši kako su te ratne 1991. Đakovčani oslobađali svoj grad od tzv. JNA bez ikakvih ideoloških,političkih i drugih razlika, te da su s takvim emocijama branili i sve ostale krajeve Republike Hrvatske.

Obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Đakovu obilježava se i polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine, komemoracijom za poginule branitelje 122. brigade HV-a Đakovo, kao i svetom misom u katedrali sv. Petra u Đakovu. 
U sjećanje na te dane u Vojarni 3. GBR Kune brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja Željku Trbari, pripadniku 3. GBR Kune, prvom poginulom branitelju u oslobađanju Đakova u rujnu 1991. godine.

Crna Kronika

Deseci ozlijeđenih u željezničkoj nesreći blizu Praga

Published

on

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Deseci ljudi ozlijeđeni su kada se putnički vlak sudario s teretnim blizu Praga u utorak navečer, objavili su lokalni mediji.
 

Prema službama spašavanja, u nesreći je ozlijeđeno 35 osoba – četiri putnika su teško ozlijeđena. Prema ministru prometa Karelu Havlíčeku to nije bila tehnička greška.

Neka izvješća govore o tome da je jedan od vlakovođa poginuo.

Po prvim informacijama, putnički vlak sudario se s vlakom za poštanske usluge na stanici Česky Brod, 30 kilometara od Praga.

Željeznički promet morao je biti prekinut na toj vrlo frekventnoj liniji.

Češki ministar prometa Karel Havlicek odmah je otišao na mjesto nesreće.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković negativan na koronavirus

Published

on

Premijer Andrej Plenković obavio je u utorak testiranje na prisutnost koronavirusa i nalaz je negativan, potvrđeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan”, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Premijer Plenković testirao se na prisutnost koronavirusa jer je jučer bio na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak kojoj je danas određena mjera samoizolacije.

Plenković je jučer predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a na tom sastanku sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i testiranju na koronavirus.

Plenković se testirao, kako je u ranijoj današnjoj izjavi rekao glasnogovornik Vlade, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša.

Negativan je i nalaz ministrice Divjak.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Senat potvrdio suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta

Published

on

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je na četverosatnoj elektroničkoj sjednici potvrdio odluku rektora Damira Borasa o suspenziji  Vesne Vlahović Štetić s dužnosti dekanice Filozofskoga fakulteta, a na njezino mjesto, do izbora novoga dekana, imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga.

Senat je odluku donio dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Senata, pri čemu je od ukupno 70 članova Senata glasovanju pristupilo 67 članova. Za odluku o potvrdi suspenzije glasovalo je 48 članova Senata, dok je 12 članova glasovalo protiv, a sedam je članova ostalo suzdržano, stoji u priopćenju Senata.

Navodi se i da je odluku o suspenziji dekanice Filozofskoga fakulteta rektor Boras donio 8. srpnja zbog ozbiljnoga i trajnoga kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njima temeljenih odluka.  Boras je odluku o suspenziji Vlahović Štetić donio nakon pravomoćne odluke Županijskog suda u Zagrebu da je dekanica mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića.

Odluka je prema zakonskim i statutarnim odredbama podlijegala potvrdi Senata.

Senat je danas na sjednici također potvrdio i odluku rektora kojom je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do izbora novog dekana imenovan prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Na sjednici je imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Tomislava Galovića s Odsjeka za povijest,  Vinka Kovačića s Odsjeka za talijanistiku,  Naide Mihal Brandl s Katedre za judaistiku,  Ane Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i Krešimira Pavline s Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti.

Odluka o suspenziji Vlahović Štetić izazvala je velike reakcije na Filozofskom fakultetu pa su predstavnici Inicijative za Filozofski ranije danas  Vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije