Đakovo obilježava 28. godišnjicu oslobođenja vojnih objekata

Grad Đakovo višednevnim programom pod nazivom “Zvonila su zvona katedrale naše” obilježava 28. obljetnicu oslobođenja vojnih objekata od JNA i formiranja 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo.

Vojni objekti na području Đakova i okolice – dvije vojarne u gradu i vojno skladište Gaj oslobođeni su u samo tri dana, a kada su hrvatske snage došle do značajnih količina oružja i streljiva što je poslužilo i u ratnim djelovanjima na drugim područjima.

Akcija je započela 15. rujna 1991. godine, pa je danas, na taj točno dan, otvorena izložba ratnih fotografija “Đakovo u Domovinskom ratu”.  Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo objedinila je niz ratnih fotografija đakovačkih autora Marka Perića, Pere Šole i Željka Germovšeka, a korištene su i fotografije iz privatnih albuma branitelja 122. brigade HV Đakovo. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, rekavši kako su te ratne 1991. Đakovčani oslobađali svoj grad od tzv. JNA bez ikakvih ideoloških,političkih i drugih razlika, te da su s takvim emocijama branili i sve ostale krajeve Republike Hrvatske.

Obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Đakovu obilježava se i polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine, komemoracijom za poginule branitelje 122. brigade HV-a Đakovo, kao i svetom misom u katedrali sv. Petra u Đakovu. 
U sjećanje na te dane u Vojarni 3. GBR Kune brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja Željku Trbari, pripadniku 3. GBR Kune, prvom poginulom branitelju u oslobađanju Đakova u rujnu 1991. godine.