Đakić: Zašto Franko Vidović ne podržava zakon o pravima hrvatskih branitelja ?

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Novi prijedlog zakona o braniteljima donosi znatno proširenje prava branitelja i broj korisnika, jer im se omogućuje naknadno stjecanje statusa branitelja. Novi paket zakona, na što upozorava oporba, izazvao bi i nove, velike troškove.

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednika HVIDRA-e Josip Đakić brani zakon i kaže kako se nekim braniteljima više ne može naći adekvatan posao zbog njihovih zdravstvenih problema. Objašnjava kako je ovaj zakon sveobuhvatan za cijelu braniteljsku populaciju čija su prava bila disperzirana “po ministarstvima socijalne skrbi gdje su branitelji bili omalovažavani”. Čudi ga, kako je rekao za Studio 4 HRT-a, što saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović ne podržava zakon.

Vidović pak kaže kako “uvijek prihvaća ono što je konstruktivno”, ali da ovaj zakon nije dobar za hrvatske branitelje, jer se povećava broj korisnika i prava. Nitko ne postavlja pitanje odakle ćemo mi plaćati ta prava, kazao je. Upozorio je na to da sve više mladih obitelji iseljava iz Hrvatske.

Tko će ostati da plaća mirovine, ne samo braniteljima, nego uopće mirovine? Sav ovaj novac mogao se uložiti u školstvo, zdravstvo, neke druge stvari. Ova vlada je odlučila da će ga uložiti u proširenje prava branitelja, komentirao je.

Osvrćući se na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je ranije rekao da prijedlog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara Pandorinu kutiju, i Đakić i Vidović odbacili su njegovo mišljenje kao relevantno. Odbacuju tvrdnje da zakon donosi ratnu retoriku zbog toga što u njemu stoji da su agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH s pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Mislim da nas u Hrvatskoj ne bi trebalo pretjerano zanimati to što govori predsjednik Vučić. To je njegov stav, ali baš me briga za njegov stav! Dakle, kada su u pitanju branitelji i Domovinski rat onda me stvarno ne zanima stav predsjednika Vučića, kao ni njegovog ministra Vulina, kao ni XY dužnosnika.

Ja znam da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni i da smo mi branili pravo na život. Nitko to ne može i neće promijeniti svojom retorikom. Mislim da se oni nemaju nikakvog prava petljati u unutrašnje stvari Hrvatske jer se ni mi ne petljamo u unutrašnje stvari Srbije, ne pričamo o njihovom zakonu o.. ne znam kako se valjda zove – o agresorima!, kazao je Vidović.