Đakić: Vučić nije ispoštovao niti jedan od pet posebnih kriterija koje je Srbija dobila u pregovorima s EU

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić rekao je u ponedjeljak da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije ispoštovao ni jedan od pet posebnih kriterija koje je Srbija dobila u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU, izrazivši nezadovoljstvo što je braniteljima i udovicama zabranjen prosvjed na Trgu sv. Marka.

“Vučić nije ispoštovao niti jedan od pet posebnih kriterija koje je Srbija dobila u otvaranju pretpristupnih pregovora s EU, odnosno riješiti problem nestalih, srbijanskog zakona o regionalnoj jurisdikciji, ratne odštete i granica. To su stvari o kojima Vučić danas ne želi razgovarati”, rekao je Đakić novinarima tijekom prosvjeda protiv Vučićeva dolaska u Zagreb.

Ovdje smo zbog uvreda koje konstantno trpimo od njega i njegovih dužnosnika, koji su proklamirali Veliku Srbiju i velikosrpsku ideju i koji su krivi za sve naše poginule, poručio je Đakić i izrazio je nezadovoljstvo jer je braniteljima zabranjen prosvjed na Trgu sv. Marka.

Đakić smatra da su razgovori potrebni ako su namjere iskrene i ozbiljne kako bi se riješila otvorena pitanja između dviju zemalja. “Za to sam da se ta pitanja riješe, ali Vučić mora priznati da je bio zagovornik velikosrpske agresorske politike i pokloniti se žrtvama u Hrvatskoj”, kazao je podsjetivši da je Vučić bio “desna ruka” Vojislavu Šešelju.

Također je izvijestio da je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poslao upit je li možda Vučić uvjetovao da se zabrani prosvjed na Trgu sv. Marka. “Ako je to uvjetovao, to je sramota”, rekao je.

Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima “izdaja, izdaja” iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Markovu trgu.