Đakić: Kroz Fond branitelja isplaćeno 75 tisuća stipendija

FaH

Od njegova osnivanja, prije 13 godina, kroz Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, isplaćeno je 75 tisuća stipendija hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci, rečeno je u petak u Hrvatskom saboru koji je raspravio izvješća o poslovanju Fonda za 2015. i 2016. godinu i pohvalio rad Fonda.

Poručeno je kako treba ustrajati da se kod svih budućih privatizacija tvrtki u vlasništvu države u Fond unese nova imovina kako bi se osigurao nastavak njegova rada, te osobito rada Zaklade hrvatskih branitelja, koja pomaže najugroženijim braniteljima.

Kad krene privatizacija HEP-a, tih sedam posto dionica tvrtke mora završiti u Fondu, rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Fond ostvaruje svoju svrhu i namjenu, treba podržati da se u njega unese novi paket dionica kako bi mogao funkcionirati, rekao je Josip Đakić (HDZ) i iznio podatak o 75 tisuća stipendija isplaćenih kroz Fond, od njegova osnivanja.

Fond je osnovan s plemenitim ciljem da i hrvatski branitelji sudjeluju u privatizaciji državne imovine, da osjete “mrvice sa stola”, no u cijeloj priči malo su dobili, kaže Predrag Matić (SDP), suglasan da je najplemenitija strana Fonda stipendiranje djece hrvatskih branitelja.

Posljednjeg dana 2016. godine, Fond je imao imovinu vrijednu gotovo 948 milijuna kuna od čega je na dionice HT-a otpadalo gotovo 98 posto ili 921 milijun kuna.

Upravni odbor Fonda uplatio je 12,3 milijuna kuna, što je trećina dobiti Fonda u 2015., a Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata tijekom 2016. godine isplaćeno je 5607 stipendija. Zakladi hrvatskih branitelja sredstva nisu uplaćena budući da se iz dobiti Fonda nisu mogle namiriti sve obveze.

Ne stoje tvrdnje da branitelji imaju visoke mirovine, mnogi od njih žive na marginama društva i Zaklada im treba pomoći, istaknuo je Šuker (HDZ).

Ministar hrvatskih branitelja i predsjednik Upravnog odbora Fonda Tomo Medved obećao je da će Odbor nastaviti vrlo odgovorno upravljati Fondom.

Sabor je završio ovotjedni rad, a idući tjedan sjednicu nastavlja u ponedjeljak. (Hina)