Dačić: ‘Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera’

Hina

‘Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva’, rekao je za N1 ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, reagirajući na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da nije dobro upotrebljavati takve riječi. Poručio je Hrvatskoj – točno je da nismo jednaki.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, osvrćući se na izjavu ministra Ivice Dačića da će ukoliko Hrvatska želi diplomatski rat, to i dobiti, naveo da korištenje te riječi nije dobro, i da Srbija i Hrvatska nisu iste jer nitko u Zagrebu nije davao izjave kakve je davao ministar Aleksandar Vulin niti je itko oskrnavio srpsku zastavu u Saboru.

“Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi za vrijeme Drugog svjetskog rata, Židovi žute, a Srbi plave trake”, rekao je Dačić na Plenkovićevu izjavu da “nismo u ovoj priči isti”. “Nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti”, rekao je ranije danas hrvatski premijer.

Dačić je, osvrćući se dalje na to, rekao da nismo isti, jer Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava.

“Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno”, zaključio je šef srpske diplomacije koji se nalazi u Indiji.