Dačić: Snažan pritisak desničarskih stranaka u Hrvatskoj loš po srpsko-hrvatske odnose

Hina

Očito je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj, a to se uvijek prelama na srpsko – hrvatskim odnosima i time se nastavlja antisrpska histerija u Hrvatskoj, izjavio je u nedjelju potpredsjednik srbijanske vlade i šef diplomacije Ivica Dačić.

Naglasivši da je Srbija kaznila i kaznit će svakog tko je počinio ratni zločin, Dačić je novinarima, komentirajući jučerašnje prosvjede u Vukovaru, rekao kako “svi trebaju biti svjesni svojih zločina koje su počinili, a ne relativizirati svoje zločine u Drugom svjetskom ratu, koji su sto, tisuću puta veći i strašniji nego zločini 90-ih godina”.

“Ne znam na koga se žale, što se tiče Srbije, ona je sankcionirala i sankcionirat će svakog tko je počinio ratne zločine”, rekao je Dačić uoči sjednice Središnjeg odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsjednik.

Naglasio je da je službeno stajalište Beograda da “tko je počinio zločin 90-ih godina treba odgovarati”. “Nema dileme, to je naš službeni stav”, istaknuo je Dačić.

Ukazao je i kako se, istodobno s prosvjedom u Vukovaru, u Hrvatskoj promovira knjiga o zapovjedniku logora Jasenovac, Maksu Luburiću.

“Zamislite Njemačku u kojoj bi se promovirale knjige o upravitelju Auschwitza ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthausenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvijek prelama na srpsko-hrvatskim odnosima. Time se nastavlja postojeća antisrpska histerija”, rekao je Dačić.

Govoreći o Kosovu, srbijanski šef diplomacije ocijenio je da postoji “jasna promjena” stajališta američke administracije “koja više ne gleda na Kosovo kao na svoje čedo, već pokušava biti objektivna”.

“Oni više nisu čedo Zapada, nego problem Zapada”, rekao je Dačić. Istaknuo je da je kosovska vanjska i unutarnja politika u defenzivi a “pozicija Srbije sve jača”.

“Mi nastavljamo politiku povlačenja priznanja (neovisnosti Kosova) i bit ćete brzo obaviješteni o tome”, rekao je novinarima Dačić.