Dačić: Samit u Zagrebu prilika da se konkretizira europerspektiva država regije

EPA/FLORIAN WIESER

Članstvo u EU strateško je opredjeljenje Vlade Srbije, poručio je u srijedu navečer srbijanski šef diplomacije, uvjeren da će skup u Solunu u veljači biti prigoda za konstruktivnu raspravu o europerspektivi država regije, a svibanjski samit u Zagrebu “odlična prilika da se agenda još više konkretizira”.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a “biti uspješno u svakom smislu” te da će “Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU”.

On je govorio na prijemu koji je organiziralo grčko veleposlanstvo u Beogradu u povodu predstojeće ministarske konferencije “Od Soluna do Zagreba” predviđene za 24. veljače u Solunu. 

“Zagreb je bio domaćin i konferencije EU sa zapadnim Balkanom sada već davne 2000. godine i vjerujemo da će samit EU – zapadni Balkan, zakazan za svibanj ove godine, pružiti dodatni poticaj politici proširenja”, naglasio je Dačić u govoru koji je medijima proslijedilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

On je rekao da Srbija očekuje “snažnu podršku svih članica EU-a, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003. godine”.

“Vjerujem da će svibanjski samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizira”, poručio je Dačić.

Podsjećajući na solunski samit iz 2003. godine, Dačić je ukazao na činjenicu da je  jedino Hrvatska, od svih zemalja bivše Jugoslavije, postala punopravnom članicom EU.

Unatoč činjenici da je Srbija “poduzela korjenite reforme društva i države, kako bi se prilagodila vrijednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU”, Beograd je otvorio tek polovicu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od koji u 2019. godini samo dva, rekao je Dačić.

“Nameće se zaključak da napredak u našim europskim integracijama nije razmjeran rezultatima reformskog procesa”, ocijenio je Dačić sugerirajući kako je neophodno da “dinamika otvaranja poglavlja bude unaprijeđena i prilagođena tempu reformi” koje Srbija provodi i naporima koje ulaže u procesu eurointegracija.

On je naglasio kako Beograd u kontekstu aktivnosti na izmjeni metodologije pristupnog procesa očekuje “da nova metodologija bude transparentna, utemeljena na jasnim principima i pravilima, te objektivnim mjerilima”, te da uzme u obzir “rezultate onih zemalja koje su već odmakle na putu eurointegracija, poput Republike Srbije”.

“Proces pristupanja mora biti prožet politikom potpore naporima koji se poduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosljedno provode neophodne reforme na putu ka EU”, rekao je Dačić naglasivši kako Beograd poštuje “pristup država članica EU da adekvatno valoriziraju napore reformskog procesa”.

(Hina)