Dačić nastavlja polemiku i ispričava se “anemičnom” Plenkoviću što ne zna “Lili Marlen”

Hina

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ispričao se u četvrtak “anemičnom” hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću zato što ne zna pjevati “Lili Marlen” i nastavio polemiku o svojem viđenju hrvatskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.

“Izvini Plenkoviću, ne znam pjevati Lili Marlen ili Thompsonov ‘Za dom spremni“. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima”, sarkastično je izjavio Dačić u Indiji, gdje je u službenom posjetu, kako ga prenose beogradski elektronički mediji.

“Lili Marlen” poznata je njemačka ljubavna i antiratna pjesma, osobito popularna tijekom Drugog svjetskog rata, podjednako i među njemačkim i savezničkim snagama.

Plenković je u srijedu poručio da je Hrvatska odgovorna država koja želi suradnju sa svim susjedima, te odlučno odbacio negativnu retoriku iz Srbije.

“Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač”, rekao je Plenković, izravno aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Dačić u četvrtak izjavi državnoj agenciji Tanjug navodi kako hrvatski premijer “očigleno nema šta drugo raditi” nego svakodnevno napada Srbiju jer mu je “potreban neprijatelj” da bi “poboljšao svoj rejting anemičnog političara”.

“Tako je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, BiH i Mađarskom, skoro sa svim svojim susjedima”, rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomacije reagirao je i na Plenkovićevu ocjenu da Dačić ne poznaje povijest kada Hrvatsku svrstava na “stranu Hitlera u Drugom svjetskom ratu”.

Dačić je tako ponovo ustvrdio da je “Hrvatska 15. lipnja 1941. pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana te da je ostala vjerna Hitleru i poslije njegova samoubojstva 30. travnja 1945.”

“Čak i poslije kapitulacije Njemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. ožujka 1941, a Hrvati su 10. travnja s cvijećem i oduševljenjem dočekali Njemce u Zagrebu“, navodi srbijanski šef diplomacije, uz ocjenu da je Plenković “nešto pomiješao” jer su se Hrvati borili kod Staljingrada na Hitlerovoj strani.

Dačić pri svojim izjavama ignorira izvorišni dio Ustava RH koji kazuje da je moderna hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a i antifašističkoj borbi, nasuprot NDH.