Dačić: Burundi notom povukao priznanje Kosova

Hina

Afrička država Burundi povukla je priznanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, priopćio je u Beogradu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u subotu na dan kada Kosovo slavi desetgodišnjicu neovisnosti i najavio da će Srbija “nastaviti borbu za državne i nacionalne interese”.

“Ovih dana u Prištini se obilježava desetgodišnjica jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova. Dozvolite da i ja dam svoj prilog. Iz posjeta Burundiju donio sam notu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Burundi kojom oni povlače priznanje Kosova”, rekao je Dačić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.

Dačić je poslije službenog posjeta toj istočnoafričkoj državi s oko devet milijuna stanovnika ocijenio da i nota Burundja “pokazuje koliko je krhka tzv. neovisnost Kosova”.

Osporio je popis od 116 država za koje Priština tvrdi da su priznale neovisnost Kosova.

“Pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i one koje nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao neovisne države”, ustvrdio je Dačić.

Poslije deset godina od jednostranog proglašenja neovisnosti i unatoč velikoj potpori zapadnih sila Kosovo je “daleko od toga da bude međunarodno priznato”, rekao je.

“Kosovo nije članica UN, OESS-a, Vijeća Europe – najvažnijih međunarodnih organizacija”, konstatirao je Dačić i podsjetio da je on kao šef diplomacije uspio uvjeriti tri zemlje da povuku priznanje Kosova.

Poručio je da će Srbija nastaviti borbu za državne i nacionalne interese. “Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći”, rekao je srbijanski šef diplomacije na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.

Istodobno je zamjerio njemačkom kolegi Sigmaru Gabrielu poruke o obvezi Srbije da kao uvjet za članstvo u Europskoj uniji prizna neovisnost Kosova, ocijenivši da je “arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno” to tražiti od Srbije kad zajednička pozicija EU nigdje nije jasno izrečena da Srbija mora priznati neovisnost Kosova.

“Moj posao nije da se udvaram (Sigmaru) Gabrijelu nego da branim interese Srbije”, rekao je Dačić komentirajući medijska izvješća da je njemački šef diplomacije kosovskim dužnosnicima u Prištini rekao kako bi Srbija trebala prihvati nezavisnost Kosova kao uvjet da postane članicom EU.

“Doslovce je tako rekao u Prištini i poslije toga je otišao na ručak kući kod (kosovskog ministra vanjskih poslova Bexeta) Pacollija. Nemam ja ništa protiv, neka svatko misli što god hoće, ali sa Srbijom se tako ne može razgovarati”, rekao je Dačić, naglasivši kako poštuje Njemačku i nastavit će raditi  u interesu dobrih odnosa  dviju zemalja.

“Srbija se radovala ujedinjenju Njemaca – toliko vam samo želim reći”, izjavio je Dačić.

Sigmar Gabriel je za nedavnog posjeta Beogradu i Prištini u diplomatskim nijansama govorio o “prihvaćanju” i “priznavanju” neovisnosti Kosova, što su mediji u Beogradu i Prištini istaknuli i protumačili na različite načine – jedni kao sugestiju Beogradu da s Prištinom postigne pravno obvezujući sporazum dvije zemlje, a drugi kao obvezu da priznanje Kosova bude uvjet za članstvo Srbije u EU. (Hina)