Da Vincijeva posljednja slika na dražbi za 100 milijuna dolara

EPA/AARON CADENA OVALLE

Posljednja slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija u vlasništvu privatnog kolekcionara prodat će se u New Yorku 15. studenog na dražbi koju organizira Christie’s koji je procjenjuje na stotinjak milijuna dolara.

“Spasitelj svijeta” (“Salvator Mundi”), slika Krista koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci poslije potvrdili njezinu autentičnost.

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, kojega je opus bio cijenjen još za njegova života, navodi Christie’s. Uz “Spasitelja svijeta”, sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

“Za dražbovne stručnjake, ovo je Sveti gral”, rekao je na medijskom predstavljanju slike Loic Gouzer iz te dražbovne kuće.

Slika će prije dražbe biti izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle putuje u New York gdje će je javnost moći vidjeti prije dražbe.

Slika skromne veličine 65 x 45 cm je restaurirana i nakon povijesne izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. – 12., zadnji put je prodana europskom kolekcionaru kojega identitet nije poznat.

U istoj prigodi 15. studenog ponudit će se i slika “Sixty Last Suppers” američkog umjetnika Andyja Warhola koju čini šezdeset reprodukcija Leonardove “Posljednje večere”, a procjenjuje se na 50 milijuna dolara.

Hina