Da se ne zaboravi – Na današnji dan 1991. napadnut Dubrovnik, neprijatelj na grad ispalio tisuće projektila i ubio 23 ljudi, ali ga nije osvojio

Izvor: dubrovnik.net

Na današnji dan prije 26 godina svom žestinom napao Dubrovnik, naročito staru gradsku jezgru, a pri čemu su poginula četiri branitelja i 19 civila.

Rano ujutro 6. prosinca 1991. godine snage ondašnje JNA i Teritorijalne obrane Crne Gore napale su Dubrovnik s kopna, mora i iz zraka nesmiljeno tukući iz svih oružja ne samo po prvim linijama obrane grada nego i po staroj gradskoj jezgri koja je bila pod zaštitom UNESCO-a.

Na grad je tog “crnog petka” palo nekoliko tisuća projektila, a živote su izgubila četvorica branitelja te 19 civila, dok su deseci ljudi bili ranjeni. U napadu koji je trajao čitav dan oštećeno je oko 460 zgrada i nanijeta je neprocjenjiva materijalna šteta.

Dubrovnik su toga dana na prvim crtama obrane grada od brojčano nadmoćnijeg i bolje naoružanog neprijatelja branila 163 branitelja.

Osim stare gradske jezgre, pod najjačim udarom topništva i neprijateljskih snaga bila je utvrda Imperial na brdu Srđ iznad Dubrovnika, zatim hotel Belveder te naselja Sustjepan i Nuncijata.
U stvari najjači napad podnijeli su i junački odbili malobrojni branitelji u utvrdi Imperial, koju je na strateški važnoj točki iznad same stare gradske jezgre izgradila Napoleonova vojska još početkom 19. stoljeća.

U utvrdi Imperial i okolnim fortifikacijskim objektima koji su tog 6. prosinca 1991. godine bili prva, a ujedno i zadnja linija obrane grada, nalazio se 21 branitelj iz Dubrovnika te 13 pripadnika HOS-a koji su prethodno gliserima uspjeli doći do Dubrovnika. Grad je u to vrijeme i s kopna i s mora bio u višemjesečnoj blokadi.

Oni su uspjeli odbiti silovite napade, a bitka za Srđ smatra se jednom od najvećih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Upravo zbog neuspjelih pokušaja zauzimanja Srđa i utvrde Imperial, srpsko-crnogorske snage su svoju nemoć svom žestinom iskalili tukući iz sveg raspoloživog oružja po samom gradu i njegovoj povijesnoj jezgri.

Malobrojna obrana Dubrovnika junački je obranila grad, a po 163 branitelja koji su sudjelovali u tom junačkom pothvatu, naziv je dobila kasnije osnovana 163. brigada Hrvatske vojske.