Da li znate tko Plenkoviću pruža najžešći otpor?

FaH

Neovisno o tome koliki je broj građana u subotu sudjelovao na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, jasno je kako se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nalazi u nezavidnoj poziciji, jer kao što je detektirao niz analitičara po prvi put u povijesti ove stranke, na noge protiv iste te stranke ustalo je njezino biračko tijelo.

No, inatljiv i prkosan kakav jest Plenković od svojih nauma ne odustaje pa je očigledno ratifikacija Konvencije neminovna, premda bitka za istu nije prošla lišo. Po HDZ-ovim kuloarima može se čuti kako je situacija u stranci uistinu bila rubna, ali da je Plenković vrlo oštro i žustro reagirao pozivajući niz sugovornika na istaknutim političkim funkcijama na razgovor na kojem ih je otvoreno upozorio kako izazivaju krizu u Vladi što će rezultirati novim izborima, a na kojima se njihovo ime neće naći na listama.

Nema bolje taktike od te, tvrde HDZ-ovci za Dnevno.hr pa tako prepričavaju kako baš nitko nije bio spreman žrtvovati funkciju zbog Konvencije pa je ova svojevrsna premijerova ucjena ispala učinkovita jer Konvencija bi već nakon uskrsnih blagdana trebala biti usvojena u Saboru i to bez većih potresa, ali i bez straha za Plenkovića.

Iako je iz ove bitke izašao kao pobjednik, predsjednik HDZ-a sasvim sigurno ne može odahnuti i nastaviti spokojno vladati jer se iskristalizirala vojska onih koji ga ne podupiru i koji su mu u svakom trenutku spremni pružiti otpor. Riječ je dakako o Milijanu Brkiću, drugom čovjeku HDZ-a s kojim Plenković mjesecima vodi ‘tihi rat’ te ga se pokušava riješiti, ali to mu ne polazi za rukom. Tu je dakako i neizostavni Davor Ivo Stier, politički tajnik stranke čija je pozicija izrazito upitna, a s uma ne treba smetnuti niti karijerista Miru Kovača koji sjedi u fotelji međunarodnog tajnika stranke.

No, njihovo protivljenje Plenkoviću i njegovoj politici, ionako je odavno poznato. Osoba koja iznenađuje svakako jest karlovački župan Damir Jelić kojega je Plenković osobno instalirao na tu poziciju, a koji se otvoreno usprotivio ratifikaciji Konvencije, što znači da bi dugoročno i on mogao pokazivati otpor prema mnogim temama na kojima premijer inzistira. Između ostaloga, uskoro unutar HDZ-a slijedi ozbiljna debata vezana uz Zakon o pobačaju, a Jelić se u više navrata javno protivio abortusu. Uz to, ovaj nekoć izrazito uspješan karlovački gradonačelnik, jedan je od Karamarkovih kadrova u stranci, a jedno vrijeme slovio je kao potencijalni kandidat za šefa stranke. Iako to u ovom trenutku nije realno za očekivati, Jelić je samozatajan igrač čiji kapacitet ne treba odbaciti.

Ipak, u cijeloj sagi oko Plenkovića njegova najveća snaga jest nejedinstvo unutar stranačke oporbe, što se moglo vidjeti i prilikom rasprave o Konvenciji. Dok su Brkić i Stier otvoreno iznijeli svoje protivljenje ratifikaciji, Kovač se primjerice zalagao za odgodu ratifikacije. No, i bez toga ovaj trojac nije nimalo sinergičan. Naime, Brkić i Stier definitivno nisu istomišljenici, niti partneri, a jednako tako Kovač je previše ambiciozan, što mu zamjera većina HDZ-ovaca uvjerena kako zbog tih ambicija ne preza ni pred čime.

Brkić se, tvrde upućeni, ne vidi u fotelji predsjednika stranke, ali tih ambicija svakako ima Stier koji pak u tome nema Brkićevu potporu, jednako kao što potporu Brkića nema niti Kovač, koji je također prisan s Karamarkom. Još je jedna osoba koju ne treba smetnuti s uma, koja konce vuče u ličkome kraju, a riječ je o Darku Milinoviću koji je nedavno otvoreno ušao u okršaj s Plenkovićevim ministrima, a on je svojedobno agitirao na fotelju šefa stranke. No, doima se kako je njegov žar Plenković privremeno ugasio. Tko će koga srušiti i hoće li uopće biti rušenja pokazat će vrijeme, ali već sada pokazuje se kako su svi veliki moralisti i borci pali u borbi za vlastite interese.