Da li je ovo moguće: Znate li koga Plenković pokušava instalirati na čelo DORH-a?

Dok se hrvatska javnost ponovno, po tko zna koji put bavi svjetonazorskim temama, daleko od očiju javnosti žestoka panika lovi glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojemu uskoro ističe četverogodišnji mandat. Točnije, Cvitan bi na čelu ove institucije trebao sjediti do 23. travnja.

U skladu s time, vrijeme je za pokretanje procedure njegova reizbora ili pak imenovanja novog čelnog čovjeka Državnog odvjetnika. Mnogo je imena koja se posljednjih dana mogu čuti u krugovima bliskim vladajućoj stranci, ali i unutar DORH-a. Kao potencijalna kandidatkinja spominje se šefica tima u predmetu Todorić, a riječ je o županijskoj državnoj odvjetnici u Zagrebu Sani Ljubičić.

Osim nje ”u igri” je još jedna dama – Barica Novosel. Riječ je o voditeljici Građansko-upravnog odjela u Županijskom državnom odvjetništvu, ali i nekadašnjoj zamjenici ministra pravosuđa. Mogla bi se, tvrdi dio izvora iz DORH-a, ondje odviti i već viđena zamjena pa bi tako u Cvitanovu fotelju mogao uskočiti i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klijer, a u kontekstu ove priče može se čuti i ime velikogoričkog županijskog državnog odvjetnika Dražena Diklića, dok se u odvjetničkim krugovima spominje ime njihova kolege Tomislava Penića za kojeg se vjeruje i da ima najviše šanse. Riječ je inače o bivšem tužitelju u Zagrebu koji je bio savjetnik u Uredu pokojnog predsjednika Tuđmana.

Poznat je i kao tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Radio je i kao direktor u Direkciji za poslove pravnog zastupanja u PBZ-u, a daleko je najpoznatiji kao HDZ-ov odvjetnik iz Fimi medije. Uskoro bi se tako, koncem travnja u Saboru mogla povesti žestoka bitka nalik onoj kada se biralo šeficu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer kao što je poznato Državnog odvjetnika imenuje Sabor na Vladin prijedlog, ali uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Sve je više onih koji su skeptični prema tome da će HDZ-ova Vlada opet predložiti Cvitana, iako je to moguće budući da ograničenja u trajanju mandata nema. Inače, kao što je već poznato Cvitan je na čelo DORH-a došao u eri Zorana Milanovića kako bi zamijenio Mladena Bajića koji ga je još 2005. godine postavio na rukovodeću poziciju u USKOK-u. Zanimljivo je kako Sabor još nije raspravio o Cvitanovim izvješćima o radu za 2015. i 2016.godinu, iako bi uskoro trebali dobiti i ono za prošlu godinu, piše Dnevno.hr