D. Dumbović: “Ponosan sam gradonačelnik jer smo napravili jako dobro djelo svi skupa, da Hrvatski dom imamo jedan kroz jedan”

Izvor:/Nacionalno/D.Prša

Ugovor o darovanju nekadašnjeg restorana Gavrilović, koji se nalazi u sklopu Hrvatskog doma Petrinja, u Maloj gradskoj vijećnici potpisali su u ime Grada Petrinje, darovatelja, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i u ime Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, obdarenika, Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma.

Nakon svečanog potpisivanja gradonačelnik Dumbović je rekao:

„Nakon dugog čekanja i jako puno vremena u svim mogućim teškim vremenima Grada Petrinje i svega onoga što je Hrvatski dom prošao kroz svoj noviji život, gledajući na hrvatsku zbilju i svi oni projekti koji su bili u društvenom vlasništvu s kojima je raspolagao čovjek iz Petrinje, a prošlo je na kraju da su na neki način bili zapušteni, bili su sami sebi svrha zbog krivog planiranja i krivog investiranja.

To je refleks države Hrvatske prema objektima koji su prošli stečaj, pretvorbu, pljačku i sve ono najgore, to je bio Hrvatski dom kroz prošlost i taj cijeli dio od 1000 i nešto kvadrata našao se u stečajnoj masi. Trebalo je proći puno vremena, puno truda, puno razgovora sa stečajnim upraviteljem i došli smo do cilja da mi kao Grad osiguramo sredstva, 880 tisuća kuna.

Trebamo napraviti sve kao bi Hrvatski dom mogli staviti u Intervencijski plan, međutim nismo ga stigli staviti, a poduzet ću sve da ga stavimo. Danas možemo biti zadovoljni. Od 1954 godine gradili su ovo građani Petrinje i ponosan sam gradonačelnik jer smo napravili jako dobro djelo svi skupa da Hrvatski dom imamo jedan kroz jedan.

Želim da Hrvatski dom ima sadržaj jedne ideje koju je trebao imati Hrvatski dom u jednoj cjelini, dobru priču, čuvanje svih dosadašnjih kulturnih zbivanja i baštine koja je u našem Hrvatskom domu. To je na kraju edukativna priča i zahvaljujem se svima koji su uspjeli dati veliku doprinos.“

Potpisivanjem ovog Ugovora naročito zadovoljstvo izrazio je Milan Herceg, ravnatelj POU-a Hrvatski dom Petrinja, te istaknuo:

„Meni je posebna čast i zadovoljstvo da kao ravnatelj Hrvatskog doma i kao dugogodišnji djelatnik prisustvujem upravo danas ovom potpisivanju darovnog ugovora s obzirom da svi mi znamo, kao što je gradonačelnik već rekao, da su većim dijelom građani Petrinje bili zakinuti za jedan dio kulturnog zbivanja, a to je upravo taj donji dio gdje je bio restoran Gavrilović i to je bila dugogodišnja neriješena priča.

Zahvaljujući upravo gospodinu Darinku Dumboviću i njegovim suradnicima konačno smo uspjeli dovesti do ovog dijela gdje možemo provesti i pravno i zakonito da to bude vlasništvo jedan kroz jedan, da bi upravo na natječajima mogli tražiti sredstva s kojim bi riješili upravo taj energetski dio same zgrade.

To je prvenstveno krovište i unutarnji dio samog Hrvatskog doma jer je problem i u grijanju, kao i u velikoj koncertnoj dvorani gdje imamo veliki gubitak same energije i upravo ovaj ugovor o darivanju riješit će taj problem jer pravno ćemo moći tražiti sredstva da taj dom dovedemo u onu kompletnu svrhu. Upravo je to ono što građani žele, a to je da kompletna zgrada bude u funkciji i da bude na raspolaganju svim našim građanima. Želimo postići svoju punu funkciju, a to je ustanova u kulturi.“