Cvitan: Poduzeli smo sve mjere i komuniciramo s tijelima u Britaniji

Nakon što je jučer Ivica Todorić uhićen i ispitan u Londonu, pušten je da se brani sa slobode. Što konkretno za Ivicu Todorića znače izrečene mjere i što je novo u Londonu ?

O slučaju uhićenja osnivača Agrokora oglasio se i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. “Poduzeli smo sve radnje i mjere sukladne međunarodnom pravu, imamo izravnu komunikaciju s tijelima u Britaniji i čekamo razvoj događaja” – rekao je Cvitan.

Prema europskom uhidbenom nalogu, odluka o izručenju osnivača Agrokora mora biti donesena u roku od 60 dana od trenutka uhićenja. Komentirajući činjenicu da je britanski sud ročište o toj odluci najavio tek za 10. travnja iduće godine, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić rekao je kako to upućuje na to da za njih očito ne postoji potreba žurnosti u postupanju. Odgovorio je i na pitanje što će u međuvremenu raditi hrvatski sudovi.

“Županijski sud očekuje da će u skoro vrijeme biti dostavljen kompletan spis zajedno sa žalbama protiv rješenja o istrazi. O tim žalbama će odlučivati sudac istrage. Ukoliko sudac istrage potvrdi to rješenje, onda počinje kazneni postupak, počinje istraga i županijsko državno odvjetništvo može dalje provoditi dokazne radnje, ispitivati svjedoke, provoditi vještačenja i sve ono što je za njih relevantno da bi se došlo do druge faze, a to je faza optužnica”, rekao je Krešimir Devčić.