Čuvajmo našu vodu – kvalitetna je i dobra

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Hrvatska je bogata vodom, na visokom smo 5. mjestu u Europi prema količini vode. 90 posto vode za piće crpimo iz podzemnih izvora. A 85 posto kućanstava priključeno je na javni vodovod. Kakve je kvalitete ta voda – provjerili smo u  središtima pet gradova: Dubrovniku, Splitu, Rijeci, na dvije lokacije u Zagrebu te u Vinkovcima.

Istok Slavonije muči arsen u vodi, ima li ga i koliko – pokazalo je istraživanje koje smo proveli u suradnji sa stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Vodovodi istočne Slavonije najlakše padaju na testu zdravstvene ispravnosti vode. Voda ondje sadržava željezo, mangan i arsen zbog prirodnog sastava tla, no pitanje je jesu li koncentracije unutar dopuštenih. Problem s teškim metalima u vodi za piće traje desetljećima.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Doktor Andrija Štampar” za naše su istraživanje uzeli uzorke na javnim izvorima vode u središtima pet gradova. Od metala analizirali smo količinu željeza, olova, mangana, arsena i žive.

Arsena ima, ali u tragovima – 2,24, a dopušteno je 10 mikrograma po litri.
Kao i ostali metali nije poželjno i ne smije ga biti iznad te koncentracije u vodi. Svi uzorci vode koje smo uzeli, pa i s poznate Onofrijeve česme bili su mikrobiološki ispravni.

Izvore pitke vode trebamo čuvati kontroliranim korištenjem pesticida, herbicida i sličnih preparata teških metala.

Problem je i što zbog stare vodovodne mreže čak 49 posto vode s izvorišta ne dođe do potrošača. Da su nam instalacije loše upućuju i tragovi cinka, bakra i željeza u svim uzorcima vode za piće.