Culej: “Bela lađa nadam se da nikada neće zaploviti sa Boškom Poljakom NP Krka“

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora razmatran je prijedog Zakona mirovinskog sustava. U raspravi koja je uslijedila izdvajamo govor saborskog zastupnika Steve Culeja (HDZ) koji je prozvao bivšeg ministar rada i mirovinskog Miranda Mrsića ali i upozorio na podatke kome su i na koji način podijeljene hrvatske mirovine.

U povijesti će ostati zabilježeno da je jedan ministar rada i mirovinskog sustava uspio napraviti 6.000 novih, partizanskih mirovina. Na koji je on to način uspio ja ne znam, a građanima dajem na razmišljanje i promišljanje da se okrenu oko sebe i da pokušaju vidjeti te sljedbenike tih mirovina, koliko su stari, s kim žive, i iz kojih rovova i akcija „Boško Buha“ dolaze…

Postavlja se pitanje da li ćemo uopće moći ispoštovati obveze prema umirovljenicima koji su časno, odgovorno, na svojim radnim mjestima, u dugotrajnom radnom stažu, odrićući se u svojem radu i svoje sigurnosti i zdravlja, ne bi li pridonijeli boljitku svojih poduzeća a tako i svojih obitelji, kazao je Culej.

Dodao je da je poznato da pored onih koji su svojim radom zaslužili svoje mirovine postoje i oni koji su nekim drugim radom, ili nekim drugim davanjem sebe za boljitak društva ostvarili to pravo, a to su oni koji su sudjelovali u tim i takvim radovima, odnosno ratovima, uspjeli ostvariti ta prava.

Teret koji je posebno propagirao bivši ministar Mirando Mrsić odnosi se na one koji su bili u Domovinskom ratu, a to su hrvatski branitelji koji su označeni kao teret, kao balastne vode mirovinskog sustava, njih 58.000 kako je naveo, zaboravljajući pritom da pored njih ima 20.000 partizanskih mirovina, od čega je 75 posto nasljednih.

Tu je 5.800 bivših pripadnika JNA, dakle onih istih koji su po posebnim propisima ostvarili pravo na mirovinu, koji su prije 28 godina, prije Domovinskog rata uplaćivali u mirovinski fond JNA u Beogradu i koje je RH preuzela, omogućila im mirovinu a da nisu niti kune uplatili u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Culej se dotaknuo i tkz. „Krajiških mirovina“. Naime, još će hrvatskih građani morati plaćati za oko 250.000 osoba tih  „Krajiških mirovina“ i to kome, upitao je Culej te sam odgovorio:

Onima koji su u vrijeme napada na Vukovar bili u postrojbama Belih orlova, lijeve i desne supoderice, četničkih odreda Dušana Silnog, i oni će za onaj dan kada su napadali Vukovar 18.11., kada je pao, dobiti mirovinu od hrvatskih građana, dobit će mirovinu od sestre Blage Zadre, njegove obitelji, njegov sin će za njih raditi, za ubojice. Sestra Marka Babića isto će se odricati umjesto za svoju djecu za te i takve.

Pored svih onih JNA mirovina koje Hrvatska mora plaćati nekim kvazi oficirima za njihove usluge kojima su doprinijeli Hrvatskoj  a doprinijeli su svoji kukavištvom, pa smo ih uspjeli istjerati iz Hrvatske, no neki su utekli a neki su ostali još ovdje zbog balastne vode i ljuljaju ovaj hrvatski brod.

Ti i takvi su Milanovićevog bratića zaposlili (Boška Poljaka op.au.), koji je nakon 23 godine mirovine postao tehnički direktor NP Krka, i dajte mi kažite što reći na to ?!

Zapovjednik korvete, bele lađe, možda je zapovijedao Galebom u nekim prošlim vremenima, zamislite i on korvetira po NP Krka. Pa čiji je on bratić, kako je uopće mogao doći na to mjesto, a ni jedan hrvatski branitelj nije mogao, pa čak ni Ljiljana Zmijanović koja se bori protiv nepravde koja je učinjena u ovom našem vremenu.

(Boško Poljak je sin Milanovićeve tete, odnosno sestre Milanovićeva oca Stipe. U mirovinu je otišao neposredno uoči početka Domovinskog rata, 1990. godine, kao pomorski oficir Jugoslavenske ratne mornarice. Imao je čin poručnika korvete. Prema svim dostupnim podacima Poljak nije sudjelovao u Domovinskom ratu. Op.aut.)

Culej je svoje izlaganje završio riječima.
„Neću stati na vašima nego ću završiti sa mojim !!! A bela lađa nadam se da nikada neće zaploviti sa Boškom Poljakom NP Krka“.                        

Nacionalno