Crobarometar o europskim izborima: HDZ uvjerljivi pobjednik

Za 87 dana građani Hrvatske izaći će na birališta za Europski parlament. Po treći put birat ćemo eurozastupnike, kojih će ovoga puta iz hrvatskih redova biti dvanaest. Dnevnik Nove TV u trećem dijelu Crobarometra za veljaču donosi prvo istraživanje rejtinga stranaka ili onih koalicija koje su najavile izlazak na izbore 26. svibnja.

Neke koalicije nisu ni formirane pa će one biti obuhvaćene u idućim istraživanjima.

Hrvatska demokratska zajednica, da su danas izbori, osvojila bi 29,6 posto potpore birača. SDP bi bio na drugom mjestu s 15,7 posto potpore birača. Živi zid je treća opcija s 9,4 posto, a Amsterdamska koalicija trenutačno uživa 7,2 posto potpore birača.

U borbu za mandate ulaze još i stranka Milana Bandića, koja ima potporu od 5 posto, a za izborni prag bori se i Most s 4,9 posto te stranka START s 4 posto. Ostale stranke, prema istraživanju, nemaju velike šanse i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 16 posto potpore, a neodlučnih je 8,3 posto birača.

Unatoč mogućim značajnim promjenama do samih izbora te činjenici da statistička pogreška uzorka može značajno utjecati na rezultate, ako trenutačno stanje analiziramo D’Hontovom metodom, po kojoj će se u konačnici raspoređivati mandati u Europskom parlamentu, vidimo da HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3 mandata, a Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan. Za preostala 2 mandata bi se borili HDZ, koji u nekim kombinacijama može čak i do oba preostala mjesta, te stranke Bandić Milan 365, Most, Živi zid i START. Podsjećamo, kampanja još nije službeno ni počela, ne znaju se niti finalne koalicije i kandidacijske liste, na rezultate će u velikoj mjeri utjecati izlaznost i uspješnost motiviranja svojih birača da odu na biralište, sve je još nepoznato i neizvjesno. Jedino je sigurno da nas čeka zanimljivo političko proljeće.

Tko su birači stranaka i koalicija koji dobivaju eurozastupnike?

HDZ-ovi birači uglavnom su više zastupljeni među biračima starijima od 60 godina (34%), onih sa završenom osnovnom školom (52%) te među biračima u Slavoniji i Dalmaciji (42-44%).

SDP-ovi birači također su više zastupljeni među biračima starijima od 60 godina (26%), među onima sa srednjom školom (18%) te više birača mogu dobiti u Zagrebu i okolici (28%).

Živi zid može uglavnom računati na birače mlađe od 30 godina (24%), one sa srednjom školom (13%), a najviše glasova mogu dobiti u Sjevernoj Hrvatskoj (12%) te Lici i Banovini (19%).

Birači Amsterdamske koalicije također više spadaju u stariju populaciju i to među birače iznad 60 godina (10%), one sa visokim obrazovanjem (14%), a na berbu glasova mogu računati u Istri i Primorju (28%), stoji u istraživanju Crobarometar.