Crobarometar: HDZ sam kao SDP, Živi zid i Most zajedno

Nova TV

Večeras je objavljen najnoviji Crobarometar Nove TV. Prema istraživanju, Hrvatska demokratska zajednica srpanj završava s potporom od 33,6 posto birača. Iza nje je na pristojnoj udaljenosti SDP koji u ovom trenutku može računati na 22,4 posto potpore ispitanika.

Živi zid je već 4 mjeseca sa sličnom potporom, ovaj put na 7,6 posto. A MOST je od parlamentarnih izbora, pa i izlaskom iz vlade, u padu. Srpanj završavaju s potporom od 6,2 posto ispitanika.

Stranka Milana Bandića – Stranka rada i solidarnosti uživa potporu od 4,7 posto. Slijedi je HSS s 2,7 posto potpore. HNS uživa manju potporu nego mjesec prije, sada je na 1,9 posto. IDS je na 1,7, HSZ na 1,6, dok stranka Pametno može računati na potporu od 1,6 posto. Posljednja stranka iznad 1 posto je Promijenimo Hrvatsku, s 1,2 posto potpore.

Ostale stranke kao Reformisti (0,9%), HDSSB, HRAST, Nova ljevica (0,5%), Neovisni za Hrvatsku (0,4%), HSLS (0,3%), HDS, Abeceda demokracije te Snaga imaju manje od 1 posto, to jest ukupno uživaju potporu 3,7 posto birača. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,8 posto birača, a neodlučnih je 9,1 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je loš, no čini se da je zaustavljen rast pesimizma, budući da dva mjeseca zaredom 64 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. A da zemlja ide u dobrom smjeru, misli pak 28 posto ispitanika, a ne zna njih 8 posto.

Vladine politike i dalje većina građana ne odobrava, točnije njih 56 posto, ali ih zato odobrava njih 34 posto, a ne zna njih 10 posto.

Zato već treći mjesec zaredom raste broj ispitanika koji misle da će vlada odraditi mandat do kraja. To u ovom trenutku misli 58 posto ispitanika, a da će se koalicija raspasti i prije, misli njih 31 posto, ne zna 12 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 18. u mjesecu na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Podaci se prikupljaju metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.