CRO Demoskop: HDZ na vrhu, predsjednica najpozitivnija politička osoba

Prema najnovijem redovitom mjesečnom istraživanju o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, HDZ je s potporom od 29,3 posto birača i dalje na vrhu.

Blago su pali u odnosu na mjesec prije, dok je SDP blago narastao i ima potporu od 21,1 posto. Na trećem je mjestu Živi zid s 11,8, a na četvrtome Most sa 6,1 posto – što je gotovo 1 posto manje nego mjesec prije. Na petom je mjestu HSS s izbornom potporom od 2,9 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja političara, nakon pet mjeseci, predsjednica Republike najpozitivnija je politička osoba za 19,2 posto ispitanika, na drugom se mjestu nalazi “Nitko” s izborom od 18,7, na trećem je predsjednik Vlade s 10,9, na četvrtome Božo Petrov s 5,2, a na petome Ivan Vilibor Sinčić s 4,6 i Ivan Pernar s 4 posto izbora.

Listu negativnih političara predvodi premijer Andrej Plenković, drugo mjesto dijele “svi političari”, treći je čelnik SDP-a Davor Bernardić, a slijede Milorad Pupovac i Zlatko Hasanbegović.

Smjer kretanja zemlje podupire 21,1 posto građana, dok 67,7 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Kakav je smjer zemlje ne zna 11,1 posto građana.

Najvažnija tema mjeseca, već drugi put zaredom, su napetosti sa Slovenijom u vezi s arbitražnom odlukom (26,9 posto građana, a u siječnju 29,9 posto). Dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih najvažnija je tema za 20,6 posto građana, a slučaj Agrokor za 14,6 posto. Rezultat rukometaša na Europskom rukometnom prvenstvu u RH najvažniji je za 11,3 posto građana.