Crnogorci digli spomenik čovjeku koji je ubio Stjepana Radića

Wikipedija

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika u crnogorskom selu Slatini, općina Andrijevica, Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), piše Index.hr.

Spomen ploča u selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, “znamenitom narodnom poslaniku” Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio utemeljitelja HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića te još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Nelegalno podizanje spomenika

“Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time  nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10 Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić”, navodi se u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori .

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obilježjima.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) također je u četvrtak navečer reagirala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin te je pozvala hrvatsku vladu da uputi
“Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtjev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju prosvjednu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča ‘znamenitom narodnom poslaniku’ Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Nad tim barbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizirani svijet”, ističu iz HSS-a u priopćenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine te ističe da “ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u cijelosti”.

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova zahtijeva da poduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika “krvniku i atentatoru Puniši Račiću”.