Crni dan za kriptovalute: Bitcoin zaronio 20 posto, evo što se dogodilo

Bitcoin je pao čak 20 posto zbog širenja strahovanja o daljnjim ograničenjima tržišta nakon najave Južne Koreje da će zabraniti trgovinu kriptovalutama.

Bitcoin, kao najveća digitalna valuta pao je prvo 14 posto, odnosno na 11.940 dolara danas prijepodne u Londonu, što je najniža vrijednost od kraja prosinca, pokazuju kompozitne cijene agencije Blumberg.

Poslijepodne je taj pad ublažen na oko 10 posto.

Pad bitcoina potaknuo masovnu prodaju drugih konkurentskih kriptovaluta. Ripple je izgubio čak 33 posto, a eterium 24 posto prije nego što su povratili nešto od tih gubitaka, navodi Blumberg.

Trgovci širom svijeta pokušavaju utvrditi kada ili kako će tržišna regulatorna tijela obuzdati industriju koja je decentralizirana i dobiva veliki dio svoje vrijednosti od anonimnih investitora. Mnoge tvrdnje da digitalne valute predstavljaju mjehur izazvalo je njihovu masovnu prodaju tijekom prošle godine, nakon čega je opet uslijedio oporavak.

U Južnoj Koreji zatvaranje trgovine kriptovalutama je i dalje opcija, rekao je ministar financija Kim Dong-jeon u intervjuu za radio TBS. On je dodao da o tim mjerama ministri prvo trebaju “ozbiljno” razgovarati.

Kina, koja je prva počela uvoditi mjere prema toj industriji prošle godine, povećava ograničenja trgovanja kriptovalutama, posebno putem online platformi i mobilnih aplikcija, rekli su izvori upoznati sa tom temom.