“Crni čelik” namjerava uložiti 250 mil. kn u “Đuru Đakovića”

Đuro Đaković grupa izvijestila je u srijedu kako je zaprimila obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik d.o.o. za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, a čime bi nedavno osnovana tvrtka, čiji su osnivači dva ulagača iz Kuvajta i Kanade, stekla više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću.

Uprava je mišljenja da ponuđeni iznos od strane društva Crni čelik d.o.o. uvelike zadovoljava sve potrebe društva za financijsku konsolidaciju, ulaganje u razvoj te u partnerstvu s ponuditeljima stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta i stvaranje odgovarajućeg boniteta prema kreditnim institucijama, stoji u obavijesti koju potpisuje predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal.

Crni čelik ima tri uvjeta za svoju obvezujuću ponudu – odluku glavne skupštine da se temeljni kapital poveća za 250 milijuna kuna izdavanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, a što će u konačnici predstavljati više od 50 posto ukupnog vlasništva, potom odlukom da novoizdane dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te onom da u sedmeročlani Nadzorni odbor Đure Đakovića uđe četiri člana koje će odrediti Crni čelik.

Tvrtka Crni čelik navodi da im je jedini interes u dokapitalizaciji društva sudjelovati s navedenim iznosom i pod navedenim uvjetima i u ni jednom drugom slučaju Crni čelik d.o.o. nema namjeru sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva.

Podaci iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu pokazuje da je tvrtka Crni čelik d.o.o. osnovana krajem kolovoza, a osnovali su je Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta. Tvrtka, s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, registrirana je za djelatnosti savjetovanje pravnih osoba o poslovanju i upravljanju, usluge informacijskog društva, kupnju i prodaju roba, trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozemnih tvrtki, i sl. S obzirom na činjenicu da Uprava društva više od godinu dana intenzivno radi na animiranju i privlačenju potencijalnih ulagača u kapital društva i da je prvi pokušaj izlaska na tržište kapitala prošao neuspješno, a u drugom je dosegnut minimalni iznos sredstava, Uprava smatra da trenutno na tržištu nema drugih zainteresiranih ulagatelja te da je ovo ponuda koja za društvo predstavlja upravo ono što mu je potrebno, zaključuje su obavijesti Đuro Đaković grupe.

Đuro Đaković je, naime, nedavno proveo postupak povećanja temeljnog kapitala, no od planiranih 152 milijuna kuna, uplaćeno je tek nešto više od 51,13 milijuna kuna, čime je temeljni kapital povećan na 203,06 milijuna kuna.
Uprava i u današnjoj obavijesti ponavlja kako smatra da iznos dosadašnjeg povećanja ne zadovoljava adekvatnost kapitala, nedovoljno poboljšava likvidnost tvrtke te je uvelike nedostatan kako bi osigurao financijsku stabilnost društva. Stoga je za 21. rujna ove godine sazvana nova glavna skupština dioničara na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda nova dokapitalizacija, za nešto više od 100 mil. kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u njoj, pri čemu bi poziv za upis bio upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice.