Crna Gora: Mitropolit SPC Amfilohije pozitivan na koronavirus

Nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju u nedjelju kasno navečer potvrđen koronavirus, on je iz cetinjske bolnice prevezen u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, jer su u toj ustanovi bolji uvjeti liječenja.

Iz mitropolije crnogorsko primorske potvrđeno je da je 82-godišnji Amfilohije od subote bio u kućnoj izolaciji, te da je bio pod neprekidnim liječničkim nadzorom.

„Iako je njegovo opće zdravstveno stanje i danas utvrđeno urednim, a on se osobno dobro osjeća, covid-test je potvrdio da je vladika inficiran ovim virusom, pa je, baš iz tih razloga, on prevezen u Klinički centar u Podgorici. Tamo će, zbog povoljnijih uvjeta liječenja biti smješten sve dok traje infekcija”, navodi se u priopćenju mitropolije.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kako su prenijeli crnogorski mediji, primljen je u utorak prijepodne u bolnicu na Cetinju, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a navodno je od subote imao visoku temperaturu, no tokom kućnog posjeta liječnika odbio se testirati na koronu.

Tada se oglasio i video porukom tvrdeći da je dobrog zdravstvenog stanja te, kako je rekao, „obavlja redovne administrativne aktivnosti“.

Amfilohije, mitropolit crnogorski ili srpski?

Mitropolit Amfilohije jedan je od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori, a vjeruje se da je upravo on okupio prosrpsku koalciju „Za budućnost Crne Gore“ i na njeno čelo postavio Zdravka Krivokapića, koji će u četvrtak najvjerojatnije dobiti mandat za sastavljanje nove crnogorske vlade. On je također nedavno u manastiru Ostrog okupio čelnike nove vlasti, od kojih je tražio da podrže Krivokapića za premijera.

Srpska pravoslavna crkva tijekom većeg dijela 2020. godine, pod sloganom – Ne damo svetinje – organizirala je masovne prosvjedne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovijedi koji je na kraju prošle godine usvojila crnogorska skupština, tvrdeći da crnogorska vlast želi oteti njenu imovinu u toj zemlji.

Analitičari vjeruju da je upravo usvajanje toga zakona i sukob sa SPC stajao Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića gubitka vlasti nakon 30 godina.

Neslužbena priča koja se „stidljivo” spominjala u crnogorskim medijima je da je Milo Đukanović, prije nego što je najavio mogućnost formiranja crkve pravoslavnih Crnogoraca, razgovarao s mitropolitom SPC u Crnoj Gori Amfilohijem, pokušavajući ga uvjeriti da napravi otklon od Beogradske patrijaršije i stavi se na čelo autokefalne crnogorske crkve.

Na taj način Đukanović je pokušao iskoristiti loše odnose mitropolita Amfilohija i predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, jer je Amfilohije od početka dijaloga Srbije i Kosova kritizirao Vučića, tvrdeći da izdaje Kosovo potpisujući sporazum s Albancima. Amfilohije se zbog pitanja podrške Vučiću oko Kosova sukobio i s patrijarhom Irinejom.

Amfilohije srušio Đukanovića?

Upravo je Amfilohije, uoči konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta 23. rujna, organizirao sastanak čelnika tri koalicije koje su pobijedile na izborima i to u manastiru Ostrog, jendom od najvećih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, gdje je pozvao sve čelnike da podrže Zdravka Krivokapića za budućeg premijera. Na tom sastanku, kako su prenijeli mediji u Crnoj Gori, Amfilohije se sukobio s čelnicima prosrpskog Demokratskog fronta, koji su mu priopćili da Krivokapiću ne mogu dati bezuvjetnu podršku prije nego je potvrde na stranačkim organima.

DF je ipak podržao Krivokapića, a dan kasnije mediji u Srbijji su prenijeli da je u Beogradu Amfilohije imao sastanak s predsjednikom Srbije Vučićem, od koga je navodno tražio da kontrolira prohtjeve DF-a nakon izbora u Crnoj Gori.

Od ranije sa zna da Dritan Anazović, čelnik koalicije Crno Na bijelo, na zahtjev stranih veleposlanstava neće dopustiti da sektori sigurnosti pripadnu toj prosrpskoj i proruskoj stranci čiji su čelnici Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.