Crkva utvrdila da svećenik nije kriv – „oštećeni“ tražio 15.000 eura i stan?

Nakon što je u medijima Splitsko-makarska nadbiskupija objavila da je suspendirala svećenika radi crkvene istrage zbog prijave za pedofiliju, u cijeli slučaj uključila i policija.

Nakon unutarcrkvene istrage, koja se privodi kraju, kako doznaje Večernji list, redovnička provincija, kojoj pripada osumnjičeni redovnik, odlučila je podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je prijavila svećenika zbog lažne prijave kaznenog djela, javlja N1.

‘U policiji su nam rekli da to sada nije potrebno, jer su se oni, nakon što je informacija objavljena u javnosti, odlučili uključiti u postupak te da će oni provesti istragu. S naše strane sve im je dostupno pa su naši svjedoci lišeni obveze šutnje koju su imali dok je trajao crkveni postupak’, doznaje list od provoditelja crkvene istrage.

Kako se može doznati, 78-godišnji svećenik, koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje, negira krivnju i odbacuje optužbe iz prijave. Za seksualno zlostavljanje prijavila ga je jedna osoba za događaj koji se zbio prije 20-ak godina. No kada je podnio prijavu, u Crkvi su mu rekli da mora imati i svjedoke za prijavu, koji su, kako doznaje Večernji, vrlo brzo otpali kao neautentični.

A onda su, kažu u Crkvi, uslijedile ucjene pod krinkom nagodbe da se „afera“ ne objavi u javnosti.

Prvo je „oštećeni“ tražio 15.000 eura, a nakon toga i stan od Crkve, čemu nije udovoljeno, nego je pokrenut redovni crkveni postupak za ovakve slučajeve. Na mnoge upite zašto u Crkvi nisu cijeli slučaj prijavili i policiji, odgovaraju kako su sami morali provjeriti vjerodostojnost prijave te da bi u sljedećoj fazi, ako bi se pokazalo da ima indicija, slučaj svakako prijavili policiji.

Policija se sada uključila po službenoj dužnosti i istražit će sve okolnosti. Odnosno, neovisno od crkvenog procesa, ako se utvrdi da je prijavljeni svećenik kriv, protiv njega podnijet će kaznenu prijavu, no ako se utvrdi da se radilo o lažnoj prijavi, onda će kaznenu prijavu adresirati na podnositelja lažne prijave kaznenog djela.