Crkva kaže da svećenik nije kriv, policija pokreće svoju istragu

Policija se sada uključila po službenoj dužnosti i istražit će sve okolnosti neovisno od crkvenog procesa

Redovička provincija kojoj pripada osumnjičeni redovnik, odlučila je podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je prijavila svećenika zbog lažne prijave kaznenog djela, piše Večernji list.

Podsjećamo, u javnosti je buknula vijest da je Splitsko-makarska nadbiskupija objavila da je suspendirala svećenika radi crkvene istrage zbog mogućeg kažnjivog djela te su brojni mediji napisali kako je suspendirani svećenik optužen za pedofiliju.

“U policiji su nam rekli da to sada nije potrebno, jer su se oni, nakon što je informacija objavljena u javnosti, odlučili uključiti u postupak te da će oni provesti istragu. S naše strane sve im je dostupno pa su naši svjedoci lišeni obveze šutnje koju su imali dok je trajao crkveni postupak”, izjavio je provoditelj crkvene istrage.

Prema pisanju Večernjeg lista, 78-godišnji svećenik, koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje, negira krivnju i odbacuje optužbe iz prijave, a za seksualno zlostavljanje prijavila ga je jedna osoba za događaj koji se zbio prije 20-ak godina.

Nakon što je javnosti nepoznati muškarac podnio prijavu, rečeno mu je kako mora imati i svjedoke koji su otpali vrlo brzo kao neautentični. Potom su uslijedile ucjene, kaže Crkva, pod krinikom nagodbe da se afera ne objavi u javnosti. Optuženik je tražio 15.000 eura, a nakon toga i stan od Crkve, piše Večernji list, međutim to nije odobreno već je pokrenut redovni crkveni postupak za ovakve slučajeve.

Splitsko-makarska nadbiskupija odgovorila je na mnogobrojne upite zašto cijeli slučaj nije odmah prijavljen policiji kako su sami morali provjeriti vjerodostojnost prijave te da bi u sljedećoj fazi, ako bi se pokazalo da ima indicija, slučaj svakako prijavio policiji.

Policija se sada uključila po službenoj dužnosti i istražit će sve okolnosti neovisno od crkvenog procesa. Ako se utvrdi da je prijavljeni svećenik kriv, protiv njega podnijet će kaznenu prijavu, no ako se utvrdi da se radilo o lažnoj prijavi, onda će kaznenu prijavu adresirati na podnositelja lažne prijave kaznenog djela, piše Večernji list.