Čovjek koji voli mrziti druge

Foto: Hina

Piše: Zrinko H.

„Imam ja pametnijeg posla nego se vraćati onim šarlatanima u Den Haag“! Ovom rečenicom je bivši haški uznik, ratni huškač i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj definirao svoj odnos prema međunarodnoj zajednici, ili barem prema onom dijelu koji se trudi svijetu dokazati kako im je stalo do pravde vezane uz ratne zločine počinjene na tlu ex-Jugoslavije. O tom istom sudu smo mi u Hrvatskoj svojevremeno pisali laude jer je proglasio nevinima generale Gotovinu, Čermaka i Markača. Razlika između njih trojice i četnika s doktorskom disertacijom ogromna je. Kako bi tužiteljstvo u Haagu bilo „ni sim, ni tam“ pobrinulo se postupcima u kojima ima mentaliteta Poncija Pilata i Majke Tereze, potpunih antipoda  koje samo nedostižna glupost (ili neznanje?) želi staviti pod zajednički nazivnik. Takvo niveliranje krivnje za zločine počinje  tijekom rata neke će, očito, vrlo skupo stajati. A neki će doživotno biti slobodni.

Portal Nacionalno.hr je prije nekoliko mjeseci objavio tekst u kojemu se javno pita na koju foru je Haag oslobodio Šešelja da se liječi u Srbiji!?! Istini za volju njegovoj boljci nema lijeka jer je taj patološki mrzitelj Hrvata nakon oslobađanja iz haškog pritvora svu svoju energiju uperio protiv Hrvatske. Nakon što je natukao 160 kila žive vage narugao se odluci suda  da ga se pusti na liječenje rekavši kako „ima bolesnu džigericu jer ga živciraju neki spski političari i cela Hrvatska“. Svako malo taj poremećeni um šalje političke izjave tipa „u Hrvatsku mogu da uđem samo na tenku, a umesto cveća ću da im donesem granate“! Budući da naša vanjska politika već godinama pati od amnezije i političkog sljepila reakcije na sve nove ratno-huškačke improvizacije redovno izostaju. Tek se malo probude oko obilježavanja „Oluje“ kada se kompletno srbijansko rukovodstvo nastoji udruženo dodvoriti političkim mrtvacima iz tzv. Krajine koji bi se rado vratili u Knin i opet pokušali stvoriti državu u državi.

Unatoč pozivima iz haškog tribunala Šešelj se još nije očitovao  žalbenom vijeću MICT-a da mu poništi oslobađajuću presudu, ali je uoči žalbenog postupka u Haagu zahtjev tužiteljstva ocijenio kao -“glupost”!

-Zahtev tužiteljtsva je glupost jer ne postoje nikakvi argumenti. Da bi presuda pala, tužilac mora dokazati da je prekršeno pravo ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Međutim, ne može dokazati ni jedno ni drugo i svaki civilizovani  sud obustavio bi suđenje i donio oslobađajuću presudu”, rekao je jučer Šešelj.  Čovjek koji voli mrziti druge tako je po tko zna koji puta pokazao što misli o međunarodnoj pravdi. Možda je dijelom i u pravu. Njemu se unatoč hrpama dokaznog materijala nije moglo ništa dokazati, a predstavnici hrvatskog korpusa u BiH trebaju i dalje trunuti u zatvoru. Šešelja boli „džigerica“ za sve, a haški mudraci bi trebali samo pregledati video zapise iz Vukovara i sve bi im bilo jasno. Niti takva referentna točka ne pomaže u slučaju Šešelja, jedinog četnika bez brade. Pa ipak je on čovjek koji je doktorirao na etničkom čišćenju u Hrvatskoj i BiH. Nije li haški sud ovim nesvjesno pokazao kako isti ručnik koristi za brisanje obraza i nogu???