COVID POTVRDE TRAJAT ĆE 9 MJESECI. Zbog novog soja uvode se ograničenja na granici

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5.460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta. Preminulo je 75 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer. U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 6.246 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 34.953. Među njima je 2.529 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 316 pacijenata. Preminule su 64 osobe. Među preminulima je 14 cijepljenih”, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera, a prenosi TV N1

“Prije tjedan dana bilo je 2.234 nova slučaja zaraze, s time da je dan ranije bio državni praznik, a tjedan dana prije toga imali smo 6.449 novooboljelih. Dakle, u ovom tjednu imamo 10 posto više oboljelih”, rekao je šef HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Po 14-dnevnoj incidenciji najgore su Međimurska i Zagrebačka županija, a najnižu ima Istarska županija. “Po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska je na 23. mjestu u Europskoj uniji. Najnižu imaju Švedska, Španjolska, a najvišu imaju Austrija i Slovenija”, rekao je. “Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji”, dodao je Capak.

“Stožer će danas donijeti posebnu odluku vezano za ograničenje prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante virusa, o kojem u ovom trenutku nema novih podataka, a ima potencijal da bude i zaraznija od delta varijante, stoga i na razini EK-a će se donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo u našoj odluci navesti zemlje iz kojih će biti ili zabranjen ili ljudi koji dolaze, recimo da su hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja. Odnosi se na dolaske iz južne Afrike, Bocvane, Svatini, Lesoto, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga”, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Govorio je i o covid-potvrdama. “Osim država članica EU-a, koriste je i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet”, rekao je Božinović.

Pristup temeljen na osobi će biti takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi. To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaražnih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović. Odluka o trajanju covid-potvrda mijenjat će se, pretpostavljam, sredinom prosinca, rekao je Božinović. Nema odluka o tome kako će izgledati održavanje adventskih manifestacija, rekao je Božinović, dodavši da se one održavaju na otvorenom.

Osoba koja je preboljela covid i nakon toga se cijepila jednom dozom mogla je dobiti covid-potvrdu i prema europskim i prema hrvatskim pravilima. Ako se netko cijepio još jednom dozom, onda se računa da je osoba primila tri doze, jedna je preboljenje, druga jedna doza cjepiva i treća druga doza cjepiva”, rekao je Capak.

Zakon je u e-savjetovanju, u prvom danu stiglo je više od 400 pitanja i prigovora, analizirat će se i dati odgovori na sva pitanja, rekao je Beroš o novom Zakonu o zarazi pučanstva od zaraznih bolesti.

O novoj varijanti

O novoj varijanti koronavirusa šefica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić, rekla je da je dobra stvar da ni u južnoj Africi još nije zabilježen velik broj zaraženih.

Capak se nadovezao. “Ukupno smo imali 7 slučajeva zaraze delta plus varijantom. Ono kako se sada stvari razvijaju i kako nam se čine, ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja. U najnovijoj varijanti puno je mutacija, što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja, ali puno je prerano da o tome govorimo. Pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz južne Afrike, gdje je manje od 10 posto procijepljenost. Ovo što se probio u Hong Kong još uvijek ne znači da će se moći probijati u zemlje koje imaju puno veću procijepljenost nego što je to rog Afrike”, rekao je Capak.