Čović tvrdi da neće biti krize vlasti u BiH nakon listopadskih izbora

Foto: Hina

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ustvrdio je u utorak kako nakon provedbe izbora zakazanih za 7. listopada neće biti krize pri uspostavi vlasti unatoč činjenici da do danas nije pronađeno rješenje za izmjene dijelova izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH još 2016. godine proglasio neustavnima.

“Uvjeren sam da ćemo odmah nakon izbora riješiti taj problem”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu no nije naveo kakvo je rješenje moguće.

Pravorijekom Ustavnog suda BiH neustavnim su proglašene odredbe izbornog zakona kojima je reguliran način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH a potom su mjesecima vođeni bezuspješni pregovori među političkim strankama o tome kako popuniti tu prazninu.

U parlamentu Federacije BiH trenutačno je u raspravi prijedlog zakona o izbornim jedinicama kojega su predložile političke stranke sa sjedištem u Sarajevu koje okupljaju pretežito bošnjačko članstvo a HDZ BiH ga smatra neprihvatljivim jer je protivan odlukama Ustavnog suda.

Čović drži kako su prijepori oko izmjena izbornog zakona nanijeli veliku štetu BiH i tvrdi kako upravo zbog toga ta zemlja nije dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji niti suglasnost NATO-a za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

“Ovih pet stranaka je pokušalo političkim nasiljem riješiti taj problem”, ocijenio je u utorak Čović ističući kako u HDZ-u imaju dovoljno instrumenata, mudrosti i iskustva zaštiti poziciju hrvatskog naroda.

Upozorio je kako upravo zbog ovakvih problema odnosi između Hrvata i Bošnjaka “nisu na zavidnoj razini” pa bi o tome trebalo povesti posebnog računa.

Čovićevo je stajalište kako se izbornim zakonom, s obzirom na ovakvo stanje, uopće ne bi trebalo baviti prije nego što izbori budu provedeni no uvjeren je kako se odmah nakon njih odmah može postići odgovarajući dogovor i to vrlo brzo.

Stoga smatra kako je realno očekivati da nova tijela vlasti na svim razinama budu uspostavljena do kraja godine na temelju rezultata listopadskih izbora.

“Uvjeren sam da se nakon izbora rezultati mogu ubrzano provesti, neće biti kriza ni podjela”, tvrdi Čović. (Hina)