Čović: Hrvati u BiH će dobiti svoj vlastiti RTV servis

Foto: Hina

Hrvati u Bosni i Hercegovini do kraja godine će dobiti RTV kanal na vlastitom jeziku kojega će financirati općine i županije s hrvatskom većinom, najavio je u ponedjeljak navečer u Grudama aktualni hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović koji se ponovno kandidira za tu poziciju na izborima zakazanim za 7. listopada.

“Nemamo svoj kanal na hrvatskom jeziku, ali ćemo do kraja godine imati RTV Herceg Bosne koja je potpuno u vlasništvu naših općina i naših županija”, rekao je Čović na predizbornom skupu HDZ-a BiH.

Unatoč višestrukim pokušajima da se u okviru javnog državnog i entitetskog RTV sustava BiH uspostavi radijski i televizijski kanal na hrvatskom jeziku, te su inicijative osporili bošnjački zastupnici pozivajući se čak i na ugroženi vitalni interes toga naroda.
“Završen je projekt kupovine radio i televizije KISS i nećemo više biti taoci onih koji su podizali ruku za vitalni nacionalni interes kad smo mi tražili kanal na hrvatskom jeziku”, dodao je Čović.

Medijski projekt RTV Herceg Bosne financirati će općine i županije s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini. Radio televizija Herceg Bosne uspostavljena je 1993. godine, a do sada uglavnom emitira radijski program. U jednom kraćem razdoblju funkcionirala je i televizija Herceg Bosne 2000., no njezin rad je ubrzo ugašen.