Ćorušić: U KBC Zagreb 11 zaraženih ušlo preko bolničkog hitnog prijema

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a kako je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema.

Naglasio je i kako je pozitivno na koronu i osam liječnika te 10 medicinskih sestara te da su u samoizolaciji 28 liječnika i 50 medicinskih sestara.
Ovakva situacija u KBC-u Zagreb, istaknuo je, bila je očekivana jer ondje ima 5800 zaposlenika. KBC Zagreb funkcionira normalno i nije žarište koronavirusa, poručio je Ćorušić.
“To smo očekivali jer kroz KBC Zagreb svaki dan prođe oko 4500 korisnika naših usluga”, podsjetio je i istaknuo da KBC normalno funkcionira.

Istaknuo je i da su 11 pozitivnih pacijenata, koji su primljeni u KBC Zagreb, došli iz drugih bolnica ili su došli na prijem s negativnim brisom na koronavirus,  Dodao je da negativan  test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije.

Svi su bili negativni na koronavirus, a za vrijeme boravka u bolnici dio ih je postao pozitivan. Je li tu bila riječ o samom pacijentu, odnosno okružju  iz kojega je došao, ili pak o nekom od djelatnika koji je kontaktirao s tim pacijentom – teško je sada epidemiološki utvrditi. U svakom slučaju, obavijestili smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo točno utvrditi gdje je i na koji način virus ušao, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb

Na pitanje ima li odgoda u pregledima i operacijama s obzirom na broj liječnika i medicinskih sestara koje su pozitivne na koronavirus, naglasio je da sve ide kao što je planirano jer su se uspjeli organizirati.