Ćorić u Vodicama potpisao ugovor o sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Leć

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u četvrtak je u Vodicama s gradonačelnicom Nelkom Tomić potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih 12,7 milijuna kuna za provedbu projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć.

Riječ je o prvom takvom projektu financiranom iz EU Operativnog programa konkurentnost i kohezija, vrijednom 16,2 milijuna kuna, a čak 12,8 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova financira se iz sredstava EU, odnosno Kohezijskog fonda. Daljnjih 10 posto, odnosno oko 1,5 milijuna kuna financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a konačno Grad Vodice preostalih 5 posto, odnosno 750 tisuća kuna.

Ovakav oblik financiranja, dodao je Ćorić, omogućava da se u najvećem dijelu projekata sanacije i zatvaranja odlagališta lokalne jedinice i država oslone na sredstva iz EU. Stoga je apelirao na lokalne jedinice da čim prije krenu sa sanacijama i zatvaranjem odlagališta koja nisu aktivna.

Izvijestio je kako je u tijeku natječaj Ministarstva zaštite okoliša u vrijednosti od 80 milijuna kuna upravo za tu namjenu. “Drago mi je da smo u ovoj fazi i da tijekom 2018. godine idemo dalje sa zatvaranjima odlagališta u RH, a sve u našim namjerama da u narednom razdoblju kreiramo cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Sve aktivnosti s tim ciljem aktivnosti su koje počivaju na kućnom pragu, a završavaju u centrima za gospodarenje otpadom”, poručio je Ćorić

Vodička gradonačelnica kazala je da je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć od izuzetne važnosti za Vodice. Riječ je o odlagalištu komunalne tvrtke Leć, koje je počelo s radom 1988. godine, a djelovalo je do kraja veljače 2016. kada je zatvoreno, pa se od ožujka 2016. komunalni otpad s područja Vodica i Tribunja sanira u Županijskom centru za gospodarenje komunalnim otpadom Bikarac.

“Potpisivanjem ovog ugovora grad Vodice će sanirati i zatvoriti odlagalište za neopasni otpad sa samo 5 posto sredstava, dok je većinu sredstava osiguralo Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša. Ovim projektom smanjit će se štetni utjecaji otpada na javne površine i zdravlje stanovnika. Vodice su poznata turistička destinacija i ovaj projekt pridonijet će gospodarskom i turističkom razvitku Vodica. Nadam se da ćemo uskoro ponovno ugostiti ministra i potpisati ugovor za drugu fazu kanalizacijskog sustava“ kazala je Nelka Tomić.

Rok za dovršetak projekta sanacije odlagališta Leć je 14 mjeseci, a tri hektara tog prostora postat će zeleno brdo – prostor će biti nasut i posađena hortikultura, a nad takvim područjima slijedi monitoring od 30 godina.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša naglasio je da su osim ovog projekta u široj blizini i projekti vezani za centar za gospodarenje Bikarac i sanaciju odlagališta u Kninu, što je gotovo 10 milijuna kuna “teška” investicija Fonda koja kreće uskoro. (Hina)