Ćorić: U roku 15 dana pitka voda krenut će prema Sl. Brodu

FaH

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nazočit će početku radova spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci što bi trebalo osigurati pitku vodu za stanovnike Slavonskog Broda.

“Vodocrpilišta Sikirevci spojit će se na cijev za Slavonski Brod odakle ćemo namiriti potrebe za vodom Slavonskom Brodu i okolnim općinama”, rekao je Ćorić.

“U roku 15 dana riješit ćemo prije svega opskrbu pitkom vodom. U prvoj fazi možemo očekivati da će s vrijeme na vrijeme dolaziti do kratkotrajnih redukcija. U najdulje tri mjeseca u potpunosti će se riječiti opskrba Slavonskog Broda. Prva ispravna voda će krenuti u roku 15 dana”, rekao je Ćorić.

“Ovu havariju smo doživjeli prije Uskrsa kada je potrošnja bila na najvišoj razini. Tih 300 litara u sekundi je vrh potrošnje. U roku tri mjeseca će ta potreba biti namirena”, kazao je Ćorić. Dodao je da se s tog vodocrpilišta namiruju Vinkovci, redukcije koje će se događati povremeno tijekom dana.

“Mogu jamčiti da niti jedna općina ili grad cijeli dan neće biti bez vode. To je prijelazno rješenje sve dok se ne poveća opskrba sa Sikirevaca”, kazao je Ćorić i dodao kako ne odustaju od Jelasa.

“Vrijednosti koje su bile na Jelasu zabilježene u istraživanju ukazale su na višestuke prekoraćenje ugljikovodika. Idemo na povećanje kapaciteta na Sikirevcima”, rekao je Ćorić. Ministar je rekao da razlog onečišćenja vode još ne znaju, ali znaju samo za havariju koja se dogodila 28. ožujka.

“Onaj tko je odgovoran za ovu situaciju, morat će kazneno odgovarati”, kazao je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da nužno spojiti crpilište Sikirevci na cijel za Slavonski Brod. “Do petka bi trebali biti spremni omogućiti kontakt Slavonskog Broda na Sikirevce”, kazao je Đuroković te dodao da treba isprati i mrežu u Slavonskom Brodu. (N1)