Ćorić: Drugi mirovinski stup nije ugrožen reformom

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak, uoči početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kako je prijedlog mirovinske reforme koju je iznio ministar Pavić dobar te ni na koji način ne ugrožava drugi mirovinski stup.

“To je dobra ideja za buduće umirovljenike koji za relativno kratkog boravka u drugom stupu neće unutar njega moći kreirati dovoljnu količinu sredstava unatoč prinosu mirovinskih fondova što bi jamčilo da budu u istoj situaciji kao i oni koji su mirovinu otišli ranije iz prvog mirovinskog stupa”, rekao je Ćorić.

Ocijenio je kako s tim u vezi nema ništa sporno te da oporba tom pitanju, kao i većini drugih pitanja u posljednje dvije godine, prilazi iz perspektive čistog kalkulizma.

“Takav prijedlog ni na koji način ne ugrožava drugi stup mirovinskog sustava… u medije je plasirana teza o nacionalizaciji, odnosno o narušavanju drugog stupa, što nije točno”, istaknuo je.

Ćorić, koji je ujedno bivši ministar rada i mirovinskog sustava, rekao je da se u nekom od četiri mirovinska fonda kapitaliziraju velika financijska sredstava, no ostaje pitanje hoće li onima kod kojih kapitalizacija bude kraća od predviđenih 40 godina mirovina biti jednaka kao onima koji su mirovinu ostvarili samo u prvom stupu.

“U tom prijedlogu vidim altruizam i dobru namjeru, i ništa više”, rekao je Ćorić te ocijenio dobrim prijedlog ministra Pavića kojemu je u nekim finesama potreba dorada, a kad se govori o narušavanju drugog stupa, ponovio je, to je manipulacija javnošću koja nije dovoljno upoznata s pravim stanjem stvari.