Ćorić: Brođanima niže naknade za korištenje vode

Sjednica Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Slavonskog Broda

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u subotu da će Hrvatske vode od utorka krenuti u spajanje slavonskobrodskog i sikirevačkog sustava, a najavio je i umanjenje naknade za korištenje vodne naknade za Brođane.

“Možemo najaviti umanjenje naknade za korištenje vodne za građane ovog kraja, prije svega zbog činjenice da im voda za piće jedno vrijeme neće biti dostupna”, rekao je Tomislav Ćorić nakon zajedničke sjednice stožera Civilne zaštite Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Potvrdio je najave premijera Andreja Plenkovića da će cjevovodi slavonskobrodskog i sikirevačkog sustava, udaljeni oko 150 metara, biti spojeni za 15 dana.

Ministar Ćorić najavio je i daljnje kontroliranje kvalitete vode u zdencima vodocrpilišta u Slavonskom Brodu, a potom će se procijeniti što s vodocrpilištem i njegovim zdencima.

“Ukoliko njihova budućnost ne bude svijetla odmah će se pristupiti daljnjim bušenjima zdenaca na vodocrpilištu Sikirevci, koji inače imaju jednu od najkvalitetnijih voda u Republici Hrvatskoj. Očekujemo da ćemo do malo intenzivnije sezone potrošnje vode, do ljetnih mjeseci, omogućiti trajnu opskrbu Grada Slavonskog Broda i okolnih općina sa vodocrpilišta Sikirevci”, rekao je Ćorić.

Na pitanje novinara što se poduzelo u slučaju incidenta s isticanjem naftnih derivata iz produktovoda, Ćorić je odgovorio da su inspektori izašli na teren i naložili sanaciju mjesta isticanja naftnih derivata, a potom obišli trasu produktovoda, no na drugim mjestima nije zabilježeno istjecanje naftnih derivata.

Voda iz vodovoda može se koristiti za higijenu
Gradska uprava u Slavonskom Brodu u subotu poslije podne izvijestila je građane da voda koju još uvijek dobivaju kroz vodoopskrbni sustav neće biti ukinuta čime su opovrgnuli da će se sustav zatvoriti.

Iz uprave podsjećaju da je voda u sustavu tehničkog karaktera te da se i dalje može koristiti za osobnu higijenu.

Na zahtjev Grada Slavonskog Broda stiglo je i očitovanje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na zdravlje građana. Grad je očitovanje zatražio uzimajući u obzir da su građani kraće vrijeme ipak konzumirali vodu zagađenu ugljikovodikom.

U dopisu koji je u subotu dostavljen Gradu navodi se kako je teško za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene takve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u kratkom vremenu izloženosti, no da uvijek postoji rizik za pojavu štetnih učinaka poput mučnina, povraćanja i probavnih problema pa je nužno informirati građane da voda nije za piće i da se ne smije koristiti čak ni prokuhana.