Ćorić: Akcijom gradnje privremenih barijera branimo svaku kuću, trajna rješenja strateška

foto HINA/ Mladen VOLARIĆ

Zbog skorašnjeg kopnjenja velikih količina snijega i mogućih novih oborina Hrvatske vode počele su u subotu postavljati privremeni zid između obala Korane i Mrežnice i karlovačkih naselja Mostanje, Mala Švarča, Logorište, Turanjski Poloj i Turanjski Lug, a na početku radova bio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da će to biti privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade.

To što je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade jamstvo je da se od gradnje neće odustati, te da će se učiniti sve da bude izgrađen u što skorijem roku, istaknuo je ministar Ćorić.

Naglasivši da su to ipak dugogodišnji projekti, Ćorić je rekao da se za njihovu realizaciju puno učinilo u proteklih sedam mjeseci, a ova privremena rješenja dio su akcija kojima se “u Karlovcu i Ogulinu brani svaka kuća koja se od poplava može obraniti”.

Ukupna dužina privremenih žičanih barijera punjenih šljunkom i pijeskom bit će oko pet kilometara, trebale bi biti postavljene u roku od 30 dana, a slična prepreka postavljat će se i u Ogulinu, za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na gradske ulice. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao neprobojnim sustavom obrane.

Ovi danas započeti radovi događaju se na Maloj Švarči, u neposrednoj blizini državne ceste D1, kod skretanja za Logorište, gdje su poneke kuće u proteklih pet godina bile pet puta poplavljene, rekao je Đuroković istaknuvši da će ovako uloženih nekoliko milijuna kuna biti manji trošak od novih mogućih šteta.

“Za sada nije poznato koliko će materijala biti potrebno, po kojoj će se cijeni moći nabaviti, odnosno koliko će sve koštati, ali bit će manje od ukupne štete samo jednog naleta vode koja poplavi oko 500 kuća, što je šteta od oko deset milijuna kuna. Zato ćemo unatoč gradnji trajnih nasipa sada postaviti i privremenu ‘boks barijeru’ i to na kotu najvećeg ranijeg plavljenja”, rekao je Đuroković i naglasio da se  prvi put u Hrvatskoj ovom metodom brani tako veliki prostor.

Budući da se ista metoda drugdje već koristi uspješno za obranu od poplave, kao i za sanaciju klizišta, otvara se pitanje zašto treba graditi nasip, zašto ovo rješenje ne bi moglo biti trajno, a u ime Hrvatskih voda Biljana Željeznjak odgovara da je dobro građeni zemljani nasip trajno rješenje, dok žičano pletivo i geotekstil ipak imaju određeni rok trajanja.

Gradonačelnik Damir Mandić poručio je građanima jednog manjeg djela na obalama Kupe, gdje se ponekad izlijeva i Kupa, da će i njih zaštititi sličnim rješenjem, a župan Damir Jelić poslao je poruku privatnim vlasnicima zemljišta da budu spremni na suradnju, kako za privremeno ustupanje svog zemljišta na korištenje Hrvatskim vodama za brzu uspostavu privremenog protupoplavnog zida, tako i oko predstojeće nagodbe za otkup.

Otkup zemljišta za gradnju retencije u Ogulinu pri kraju je, 13 vlasnika katastarske općine Vitunj, na čijem će se zemljištu nalaziti retencija, bit će izvlašteni uz tzv. tržišnu naknadu, sve shodno Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade izgradnji „Retencije Ogulin s pripadajućim objektima na zemljištu“. Na mrežnoj stranici Hrvatskih voda objavljene su ovih dana visine naknada za izvlaštenje u Vitunju, od 31.000 kuna za nekretninu od 729 četvorna metara do 329.000 kuna za nekretninu od 690 četvornih metara, ovisno o, kako piše, utvrđenoj tržišnoj vrijednosti.

Župan Damir Jelić najavio da će šest timova pravnika koji sada otkupljuju zemljište u Ogulinu posao intenzivirati i u Karlovcu, gdje je potrebno otkupiti čak 11.000 katastarskih čestica, ali sve pod upravom Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji, da bi se osigurali dokazi o stanju na terenu i vrijednosti nekretnina, sukladno nalazu i mišljenju imenovanih sudskih vještaka za geodeziju, graditeljstvo, poljoprivredu i šumarstvo.

Naime, Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade uređuje mogućnost da se neko izvlasti sa svoje nekretnine, ako za to postoji interes Republike Hrvatske, ali uz suglasnost Gradskog vijeća i Županijske skupštine, te uz preduvjet da postoji pravomoćna lokacijska dozvola za građenje ili izvođenje radova. (H)