CMS: Tražimo ostavke ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije

Centar za mirovne studije (CMS) i udruga Are You Syrious u petak su izvijestili kako će zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i drugih zbog presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju smrti Madine Hussiny.

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak da je istraga o smrti afganistanske djevojčice, koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici, bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

“Ovo nije sramota samo za MUP ili policiju, ovo je sramota za Hrvatsku, sve nas građane, a posebice za Vladu. Od premijera Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi građani financiramo”, rekla je Sara Kekuš iz CMS-a na Markovu trgu.

“Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo hitnu smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu i pomoćnika glavnog ravnatelja Zorana Ničena”, naglasila je Kekuš.

Zbog političke odgovornosti također traže od premijera Andreja Plenkovića smjenu ministra Božinovića i državne tajnice Terezije Gras zbog uključenosti u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje međunarodnih neovisnih istraga.