Članovi Istražnog povjerenstva iz vladajuće koalicije: Provedbom istrage povjerenstvo prestalo s radom

foto HINA/ Denis CERIĆ

Pet članova saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor iz vladajuće koalicije u srijedu je dalo pisanu izjavu kako je pravomoćnošću rješenja o provedbi istrage to povjerenstvo prestalo s radom, budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane Zakonom o istražnim povjerenstvima.

“Pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, Istražno povjerenstvo za Agrokor ex lege je prestalo s radom budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane zakonom”, stoji u izjavi koju su potpisali članovi povjerenstva Milijan Brkić. Ante Babić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Stjepan Čuraj, koja je podijeljena novinarima u Hrvatskom saboru.

Članovi povjerenstva navode kako članak 4. stavak 2. Zakona o istražnim povjerenstvima propisuje da će istražno povjerenstvo, ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom od pitanja za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, odmah prestaje s radom.

“Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je dana 20. studenog 2017. odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenom predmetu protiv Ivice Todorića i dr., čime je rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i dr. istog dana postalo pravomoćno”, navodi se u pisanoj izjavi.

“Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, između ostalog i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja državnog odvjetništva o provođenju istrage”, stoji u izjavi.

Osim toga, članak 17. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku propisuje da kazneni postupak započinje, između ostalog, pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, navode članovi povjerenstva iz vladajuće koalicije.

Članovi Istražnog povjerenstva za Agrokor iz oporbenih redova traže pak da povjerenstvo nastavi s radom, tvrdeći da je povjerenstvo osnovao Sabor, pa samo Sabor može zaustaviti njegov rad. (Hina)